Odgovor iz Hrvatske

Odgovor na Komšićeve prijetnje tužbom: Hrvatska ne krši međunarodno pravo

Hrvatska uopće ne krši međunarodno pravo kad je riječ o granici između dviju zemalja
Vijesti / Politika | 08. 10. 2018. u 17:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska ne krši međunarodno pravo kada je riječ o morskoj granici s Bosnom i Hercegovinom, odgovorio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković novoizabranom hrvatskom predstavniku u Predsjedništvu BiH Željku Komšiću koji je najavio mogućnost tužbe.

"Hrvatska uopće ne krši međunarodno pravo kad je riječ o granici između dviju zemalja", rekao je u ponedjeljak Plenković na zajedničkoj konferenciji za medije s Jensom Stoltenbergom, glavnim tajnikom NATO saveza koji je u posjetu Hrvatskoj.

"Hrvatska je prošle godine, kad se unutar Europske unije odlučivalo o konačnoj odluci o sufinanciranju tog projekta s 357 milijuna eura bespovratnih sredstava iz europskog proračuna, vrlo temeljito i detaljno pojasnila službama Europske komisije cijeli meritum", kazao je hrvatski premijer, naglasivši kako još nije imao vremena detaljnije proučiti Komšićevu izjavu.

Podsjetimo, Komšić još nije ni preuzeo dužnost a već je zaprijetio Hrvatskoj.

''Mi imamo pravo da tužimo Republiku Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, jer je dva puta prekršila kao država Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice. Zašto se to veže za Pelješki most? Zato što to koristite kao adut, nećete utvrditi granicu na moru, nećete ispoštovati čak sporazum Tuđman-Izetbegović o morskoj granici. Jer da poštujete taj sporazum, znate preko kojeg mora bi išao taj Pelješki most preko BH mora'', rekao je Željko Komšić za HRT.

Inače, proglašavajući pobjedu Komšić je rekao da želi služiti svim građanima BiH i svima stoji na raspolaganju

Hrvatima u BiH poručio je kako ustavni ustroj BiH omogućuje njegovu poziciju u državnom vrhu te da nemaju nikakvog razloga za brigu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je poručio kako je izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine scenarij koji nije dobar za hrvatski narod, ali ni općenito za tu državu.

"Ponovno smo se zahvaljujući pozitivnom pravnom okviru koji postoji u BiH doveli u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriju Federacije biraju predstavnika u Predsjedništvu drugom narodu", ustvrdio je premijer Andrej Planković.

"Mislim da to nije dobro i da je cilj svih u BiH da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro i da su privrženi svojoj domovini Bosni i Hercegovini", dodao je Plenković.

Izrazio je žaljenje što na tu funkciju nije izabran predsjednik HDZ BiH Dragan Čović jer je on u mandatu od protekle četiri godine "napravio ključni iskorak, uz hrvatsku podršku, na putu BiH prema Europskoj uniji", naglasivši kako je "ta činjenica mogla i trebala biti honorirana".

"U svakom slučaju nije dobro da se takav scenarij ponavlja", zaključio je premijer RH.

Kopirati
Drag cursor here to close