Grlić Radman

Hrvatska i Hrvati u BiH: Nismo ravnodušni

Ministar Grlić Radman rekao je za HRT kako Hrvatska ulaže velike napore kako bi sve političke lidere u BiH uvjerila u nužnost rješenja izbornog zakona…
Vijesti / Politika | 13. 01. 2022. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Promjena izbornog zakona jamči upravo ono što je daytonsko-pariški sporazum utvrdio: Bosnu i Hercegovinu kao državu s dva entiteta i tri konstitutivna i ravnopravna naroda'', rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman za HTV.

Rekao je kako je Hrvatskoj u interesu europska perspektiva BiH.

''Hrvatska je ispunila sve svoje vanjskopolitičke prioritete kada govorimo o NATO članstvu, Europskoj uniji, zapravo u svim najvažnijim međunarodnim organizacijama. Sada želimo to učiniti i Bosni i Hercegovini. Međutim, nismo ravnodušni s trenutnim političkim stanjem u BiH, kada su narušena temeljna prava koja su bila osigurana daytonskim sporazumom i ustavom, aneks 4, u kojima se jamči da hrvati kao konstitutivni, ravnopravni narod mogu birati legitimne predstavnike u kolektivna tijela'', rekao je dodavši kako Hrvatska ulaže velike napore kako bi sve političke lidere u BiH uvjerila u nužnost rješenja izbornog zakona, i to što prije.

Video: Romano Bolković - 1 na 1: dr. sc. Gordan Grlić Radman

''Neki dan sam bio u Sarajevu gdje sam išao u dogovoru s predsjednikom Vlade, koji je tamo bio 13. prosinca. Trebao sam na operativnoj razini dogovoriti sve one točke održavanja zajedničke sjednice dviju vlada tijekom prve polovice ove godine. Na taj način pokazujemo da je Hrvatskoj stalo do jedne stabilne, funkcionalne BiH'', rekao je, između ostalog, hrvatski ministar vanjskih poslova za HRT.

Kopirati
Drag cursor here to close