VIDEO

Kako će se složiti vlast u Hercegbosanskoj županiji?

Hercegbosanska županija je vrlo specifična po pitanju političkog života. Što je vidljivo i po izbornim rezultatima, jer je čak 10 političkih subjekata izborilo mandate.
Vijesti / Politika | 15. 06. 2023. u 21:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegbosanska i Hercegovačko-neretvanska županija su dvije preostale županije u kojima još uvijek nije oformljena vlast nakon izbora.

Tri stranke 

Dok se o pregovorima u HNŽ-u u češće govori, javnost je s druge strane o stanju u HBŽ-u nešto manje upoznata. Za sada je najrealnija koalicija između tri najjače hrvatske stranke u Skupštini, a to su HNP, HDZ BIH i HDZ 1990.

Hercegbosanska županija je vrlo specifična po pitanju političkog života. Što je vidljivo i po izbornim rezultatima, jer je čak 10 političkih subjekata izborilo mandate, prenosi RTV HB

Video: RTV HB | Hoće li hrvatske stranke koalirati u HBŽ-u i HNŽ-u?

U Skupštini ove županije za imenovanje vlade potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu, odnosno 17 od 25 ruku, dok se sve ostale odluke donose običnom natpolovičnom većinom od 13 ruku.

Duže vrijeme se spominje mogućnost velike koalicije među Hrvatima i to između HNP-a, HDZ-a BiH i HDZ 1990, tri stranke koje zajedno imaju 14 ruku, pa bi im za imenovanje vlade trebali i drugi partneri.

Optimistični 

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović i aktualni predsjednik vlade HBŽ-a te predsjednik HNP-a Ivan Vukadin optimistični.

Vukadin je istaknuo kako očekuje da vodstvo Skupštine potvrdi njega kao prijedlog mandatara ispred hrvatskog kluba, kako bi se onda mogli pokrenuti i pregovori s predstavnicima drugih naroda.

Kad je riječ o partnerima iz drugih naroda, Bošnjaci su zastupljeni kroz SDA i SDP, obje stranke imaju po dva zastupnika. Kod Srba SNSD ima dva mandata, a još dva bloka Srpska sloga i Srpsko jedinstvo imaju po jedan mandat.

Analitičar Milan Sitarski navodi kako bi bilo dobro da se i tu slijedi veza koalicijskih partnera s viših razina vlasti. No, takvo što nije moguće u Hercegovačko-neretvanskoj županiji jer partneri s federalne razine nemaju potrebnu većinu.

Zaključio je kako bi odluka svih stranaka s hrvatskim predznakom mogla razriješiti dvojbu tko će ući od bošnjačkih stranaka u Vladu HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close