Zasjedanje Doma naroda

Hoće li Federacija dobiti registar pedofila

Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice također se nalaze izmjene i dopune još nekoliko zakona.
Vijesti / Politika | 07. 07. 2022. u 12:39

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH počeo je današnje zasjedanje na kojem treba razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji, kojima se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana instalirane snage do i uključivo 10 MW.

Ukoliko delegati izglasaju ovaj zakon, bit će omogućeno da stupi na snagu budući da ga je ranije usvojio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Novim stavom u članu 78. precizirano je i da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane, izuzev za one na gravitacijskim vodovodima.

Također, obrazloženo je i zašto se išlo na rješenje da je mala hidroelektrana (mHE) hidroenergetski objekt instalirane snage do i uključivo 10 MW. Razlika između hidroelektrana i malih hidroelektrana je u instaliranoj snazi.

Granična snaga koja dijeli hidroelektrane na male hidroelektrane razlikuje se od zemlje do zemlje. U Europi se sve više prihvata kapacitet od 10 MW instalirane snage kao gornja granica koju je podržalo Europsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA), te Europska komisija.

Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice također se nalaze izmjene i dopune još nekoliko zakona, među kojima su, Zakon o upravnom postupku i Zakon o plaćama i drugim naknadama sudaca i tužitelja u FBiH.

Delegati bi se trebali izjašnjavati u formi nacrta o zakonu o sportskim klubovima u FBiH, zakonu o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH i zakonu o kinematografiji i audiovizualnom stvaralaštvu Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close