Konstitutivnost

HNŽ: Srbi pali zbog SDA?

Županijska vlada u tehničkom mandatu trebala je na sjednici održanoj u srijedu dati mišljenje o izmjenama Ustava HNŽ kako bi se konačno riješilo pitanje konstitutivnosti Srba.
Vijesti / Politika | 03. 06. 2021. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije iz SDA na posljednjoj sjednici Vlade tvrdili da nemaju ništa protiv da se usvoji konstitutivnost Srba, ali da žele da to ne bude inicijativa HDZ-a, već da se usvoje amandmani Kluba Bošnjaka iz 2017.

Tvrdi to neimenovani izvor portala TopPortal koji navodi da se ti amandmani Kluba Bošnjaka iz 2017. ne odnose samo na konstitutivnost Srba, već na još niz stvari u Ustavu, a prije svega bosanski jezik, koji ne postoji u Ustavu HNŽ, već se navodi bošnjački jezik.

Paket

''Oni su insistirali da se sve riješi u paketu. To je otvorilo raspravu i neslaganje'', navodi ovaj izvor.

Naime, županijska vlada u tehničkom mandatu trebala je na sjednici održanoj u srijedu dati mišljenje o izmjenama Ustava HNŽ kako bi se konačno riješilo pitanje konstitutivnosti Srba.

Predsjednik Vlade HNŽ-a i zastupnik u županijskoj skupštini Nevenko Herceg je na dnevni red stavio inicijativu Kluba zastupnika HDZ-a u Skupštini HNŽ za promjenu Ustava ovog kantona, kojim bi bila riješena konstitutivnost srpskog naroda.

''Kada je ova točka došla na dnevni red ministri iz SDA su ‘izvukli’ amandmane SDA, odnosno Kluba zastupnika Bošnjaka u prethodnom sazivu i Klub zastupnika Srba, a koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda i ravnopravnu upotrebu srpskog jezika'', navodi portal.

Izvor tvrdi kako se predlagalo da se Vlada izjasni samo o konstitutivnosti Srba i da to bude zajednička inicijativa i Hrvata i Bošnjaka, a da se bošnjački, odnosno bosanski jezik i ostale izmjene rješavaju na nekoj drugoj sjednici, međutim ministri iz SDA to nisu prihvatili.

Nekad HDZ bio protiv

U Ustavu HNŽ potrebno je dopuniti svega tri člana Ustava kako bi Srbi postali konstitutivan narod u ovoj županiji.

''Treba podsjetiti i na to da je godinama unazad HDZ bio protiv usvajanja konstitutivnosti Srba u ovom kantonu kada je to predlagao Klub Bošnjaka i jedna zastupnica iz srpskog naroda. U paketu s konstitutivnosti Srba bio je i bošnjački/bosanski jezik, no HDZ jednostavno ovo pitanje nije želo ni staviti na dnevni red Skupštine'', navodi TopPortal.

Ustavni sud FBiH je još u svibnju 2019. utvrdio da nekoliko odredaba ustava u tri županije krše Ustav FBiH, te naredio da njihove skupštine izmijene svoje ustave u roku od šest mjeseci.

Srbi još nisu konstitutivan narod u Hercegovačko-neretvanskoj i Posavskoj županiji.

Vlada je pak službeno priopćila kako je ''otpočela raspravu o davanju mišljenja o Prijedlogu amandmana na Ustav Hercegovačko-neretvanske županije koji se tiču konstitutivnosti srpskog naroda''.

''Rasprava o ovoj točci dnevnog reda planirana je na nastavku sjednice Vlade koja će biti održana sljedećega tjedna'', navedeno je nakon sjednice.

Kopirati
Drag cursor here to close