Deklaracija

HNS pozdravlja Europsko vijeće

HNS je objavio kako snažno podržava zaključke Europskog vijeća navodeći kako su izmjene Izbornog zakona su ključni prioritet za kandidatski status BiH.
Vijesti / Politika | 24. 06. 2022. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon Strateškog kompasa, zaključaka s Kongresa EPP-a i jučerašnje deklaracije, potvrdno sa zaključcima Europskog vijeća, još jednom je iznova potvrđeno kako je Bosna i Hercegovina zemlja tri konstitutivna naroda i ostalih'', priopćio je Hrvatski narodni sabor BiH.

Navode kako je to ''jasna to poruka onima koji žele degradirati ustavni poredak i politički sustav Daytonskog mirovnog sporazuma i produbljuju nastavak destabilizacije u BiH''.

Hrvatski narodni sabor (HNS) objavio je kako snažno podupire jučerašnje zaključke Europskog vijeća koji su izmjenu Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava BiH istaknuli ključnim iskorakom za napredak BiH prema Europskoj uniji.

''Godinama ističemo kako je provedba reformi u jednoj višenacionalnoj državi ključni zadatak kojim se jamče kolektivna i pojedinačna prava u skladu s Ustavom BiH'', navodi HNS i dodaje kako su jučerašnje zasjedanje i usvojeni zaključci Europskog vijeća ''potvrdili ono što Hrvatski narodni sabor drži kao temeljni okvir bilo kakvog europskog iskoraka prema statusu kandidata''.

''Takvo što bi konsolidiralo međunacionalne odnose i vratilo prijeko potrebnu stabilnost. Ovakav stav Europskog vijeća je jasan i nedvosmislen - bez usvajanja zakonskih regulativa koje onemogućavaju diskriminacije i nametanja političkih predstavnika, uz izuzetno bitna i tri reformska zakona:  Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, Zakon o sprječavanju sukoba interesa te Zakona o javnim nabavkama - Bosna i Hercegovina ne može očekivati bilo kakav iskorak prema EU, a status kandidata je prvi sljedeći stupanj tog iskoraka'', navodi HNS.

Kopirati
Drag cursor here to close