Tko će nam davati mirovine?

Glavno vijeće HNS-a najavilo demografsku strategiju Hrvata u BiH

''Suočavamo se s rastućim iseljavanjem iz Bosne i Hercegovine, posebice mladih, produktivnih ljudi''.
Vijesti / Flash | 17. 09. 2021. u 17:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pokreće projekt izrade demografske strategije i revitalizacije Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić kaže kako se strategija neće fokusirati samo na Hrvate u BiH već će obuhvatiti širi kontekst problema u BiH.

''Suočavamo se s rastućim iseljavanjem iz Bosne i Hercegovine, posebice mladih, produktivnih ljudi. Onda se postavlja pitanje tko će nam za 10-20 godina u Bosni i Hercegovini davati mirovine i čitavu infrastrukturu razvijati'', kazao je novinarima Ljubić nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a.

Video: Glavno vijeće HNS-a najavilo demografsku strategiju Hrvata u BiH

On je naglasio važnost navedenog projekta jer, kako kaže, iseljavanje u sebi sublimira i koncentrira sve krucijalne probleme jednog društva i jedne države.

Za voditeljicu stručne skupine na projektu izrade demografske strategije i revitalizacije Hrvata u BiH, Glavno vijeće je imenovalo prof. dr. sc. Mirjanu Miličević.

''Izrada ove strategije, bez obzira o kojem se narodu radi u Bosni i Hercegovini, je pravi izazov. Zadržati stanovništvo znači uvesti niz mjera, bilo gospodarskih, zdravstvenih, populacijskih, da bi se stanovništvo održalo'', kazala je Miličević.

Dodala je kako je u planu provoditi mjere na lokalnoj razini.

''Dat ćemo procjenu stanja, a onda sukladno stanju na terenu propisat ćemo mjere kako provesti dodatne aktivnosti koje će pomoći mladim ljudima, prije svega da ostanu tu, a i da pojačaju gospodarstvo, odnosno zapošljavanje i samozapošljavanje, kako bi ljudi ostali na ovom području'', kazala je Miličević.

Glavno vijeće HNS-a na sjednici je, uz ostalo, razmatralo i izmjene Izbornog zakona u BiH.

''Više sam nego uvjeren i nemam nimalo sumnje da ćemo do kraja godine doći do izmjena Izbornog zakona u BiH'', kazao je predsjednik Glavnog vijeća.

Na konferenciji za novinare sudjelovao je i prof. dr. sc. Ilija Musa koji je na zadnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a imenovan za voditelja Odjela za medije i informiranje.

Kopirati
Drag cursor here to close