I jedno i drugo

Čović: Otpočinje proces reorganizacije BiH – Za izbore se spremamo kao da će biti sutra

''Bošnjački narod dominantnom većinom može izabrati i Dom naroda i predsjednika i to je prakticirao više puta, a to bi značio i kraj BiH kao takve'', kaže Čović.
Vijesti / Politika | 05. 05. 2022. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kako će konačno izgledati taj koncept naše reorganizacije i institucionalne i teritorijalne to je pitanje dogovora koji ćemo raditi unutar Hrvatskog nacionalnog sabora. Taj proces današnjim danom otpočinje'', rekao je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović Gostujući na RTL televiziji

Na pitanje što to znači, Čović je rekao kako to znači'' provesti zaključke Hrvatskog narodnog sabora da bi pokazali svoju vjerodostojnost''.

''To znači naći rješenja unutarnje organizacije u BiH, da hrvatski narod može zaštititi svoje interese, da više nikada ne dođemo u situaciju da na ovaj način kao i na prošlim izborima i ovaj put tražimo rješenje za sebe od jedne klasične majorizacije brojnijeg naroda BiH'', rekao je čelnik HDZ-a BiH.

Čović kaže i kako se kreću ''pripremati za izbore kao da će biti sutra''.

''Izbori su nažalost raspisani i mi smo smatrali da nemamo nikakvih tehničkih ni pranih preduvjeta. Međutim, mi moramo poštivati pravila. Mi ćemo se za te izbore pripremati narednih 150 dana i radit ćemo sve da dobijemo te izbore'', rekao je.

Dodao je kako će se izborno zakonodavstvo mijenjati ako uspiju ''naći dovoljno kvalitetnu većinu unutar parlamenta Bosne i Hercegovine''.

''Vrijeme za to je isteklo. Imamo još neke opservacije u Domu naroda koji smo dali mi i u Zastupničkom domu koji su dali Bošnjaci zajedno sa nekim lijevim strankama. Uvjeren sam da za to više vremena nema. Pokušat ćemo još ova dva-tri mjeseca koliko još parlament radi, a pozivam sve institucije Republike Hrvatske da iskoriste svoje autoritet i utjecaj unutar asocijacija kojima pripadaju EU i NATO savezu, ali i svih drugih da otvore pitanje hrvatskog naroda u BiH dok za to još ima vremena'', rekao je.

Govoreći o sukobu hrvatskog premijera i predsjednika, Čović je rekao kao ''oni trebaju svakako sjesti i naći jedna zajednički sadržaj kada je u pitanju hrvatski narod u BiH i s tim interesom izaći ispred onih koji mogu utjecati da se promjeni stanje u BiH''.

''To premijer Plenković intenzivno radi i mislim da ćemo do kraja tjedna imati predstavnika EU u Sarajevu i Mostaru. Mislim da će se do kraja tjedna doći do najviše razine EU, a to je zasluga gospodina Plenkovića'', rekao je.

Ako se ništa ne dogodi…

''Ako se ništa ne dogodi u izbornom zakonu u ova dva mjeseca, male su šanse da se bilo što desi. Bošnjački narod dominantnom većinom može izabrati i Dom naroda i predsjednika i to je prakticirao više puta, a to bi značio i kraj BiH kao takve. Morati ćemo se ništiti s onim vjetrovima koji nas nastoje eliminirati i onom njihovom traženju bošnjačkog naroda da ovlada do kraja Federacijom, da od Federacije napravi bošnjačku Federaciju. To moramo spriječiti i ja sam uvjeren da ćemo to uspjeti'', rekao je Čović za RTL.

Kopirati
Drag cursor here to close