Naoružavanje

Helez: Za 15 dana BiH počinje proizvoditi dronove samoubojice

''Naša namjenska industrija je osposobljena do te mjere da može konkurirati svakoj namjenskoj industriji i to je ono što je dobro za BiH'', rekao je Helez.
Vijesti / Politika | 13. 03. 2024. u 07:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gostujući u emisiji ''Mreža'' FTV-a, ministar obrane BiH Zukan Helez govorio je, između ostalog, i o  naoružavanju BiH te ocijenio ''da smo pod unutarnjim embargom''.

''Preko nekih naših susjednih država vrši se blokada naoružavanja Oružanih snaga BiH, a preko Vijeća ministara. Međutim, mi imamo namjensku industriju koja je najbolja od svih u regiji'', rekao je Helez.

Dodao je da će BiH krenuti sa proizvodnjom dronova.

''Ovo što je Aleksandar Vučić izjavio da ima dronove koje će oni proizvoditi, 5.000 dronova samoubojica, to ćemo mi za 15 dana početi proizvoditi. Naša namjenska industrija je osposobljena do te mjere da može konkurirati svakoj namjenskoj industriji i to je ono što je dobro za BiH. Mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu. To je ponos naše namjenske industrije'', tvrdi Helez.

S obzirom na ratove koje je Srbija vodila, navodi Helez, najbolji bi bio neki međunarodni dogovor da se ta država demilitizira – bio bi Balkan miran.

''Ono što sad tvrde da imaju, to apsolutno nije točno. To je zamajavanje njihove javnosti. Kod njih je najviše od svih država na Bakanu staro rusko naoružanje. Mi smo to skoro iskorijenili. Mi se okrećemo NATO standardima. Neću reći da je to zanemarivo, mi itekako to pratimo i u tijeku smo. BiH nikad od 1992. nije bila stabilnija što se tiče sigurnosti. Mi imamo svoje saveznike i svoje resurse. Na sve utjecaje imamo odgovore'', podvukao je Helez.

Upitan je li ga Tužiteljstvo ikad informiralo vezano za predmet o vojnim kampovima u istočnoj BiH, odgovara:

''Plan je bio – to je šokiralo te ljude iz RS-a, intervenirao je Dodik – recite da nema ništa, onda podnesite krivičnu prijavu protiv Zukana. Ja kad sam otišao da dam izjavu, pored onoga čime sam raspolagao, mene je još stotinu ljudi nazvalo koji hoće da svjedoče, koji su svojim očima vidjeli te ljude kako se obučavaju. I najviše ih je šokiralo, i tome se šuti, kad je došao Srbin iz Istočnog Sarajeva i sve ispričao. Ja mu čestitam na hrabrosti, služio je kao konobar tamo. Mislite da bi oni šutjeli da imaju nešto protiv mene – ja bih krivično odgovarao. Ja to nisam napamet govorio''.

Cijeli intervju pogledajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close