EUFOR i vojarne

Helez nije govorio istinu?

Iz EUFOR-a su rekli da pažljivo prate sve aktivnosti koje mogu utjecati na sigurnosnu situaciju.
Vijesti / Politika | 28. 04. 2023. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija EUFOR je objavila da nije uočena niti procijenjena bilo kakva promjena sigurnosne situacije u BiH i na taj način, kako piše Srna, demantirali ministra obrane Zukana Heleza koji je rekao da je naredio EUFOR-u da svoje snage rasporedi u vojarnama u Bijeljini i Orašju.

Iz EUFOR-a su za Radio televiziju Republike Srpske rekli da pažljivo prate sve aktivnosti koje mogu utjecati na sigurnosnu situaciju.

"Na osnovu našeg mandata, EUFOR nastavlja proaktivno podržavati naše partnere u institucijama BiH u održavanju sigurnog okruženja u ovoj zemlji", naveli su iz EUFOR-a.

Naglasili su da EUFOR nastavlja vezu sa lokalnim vlastima u svim dijelovima BiH.

"Održavamo naš kontakt s lokalnim zajednicama kroz našu mrežu timova za vezu i promatranje. EUFOR pokazuje agilno prisustvo širom cijele zemlje i vršit će rutinske patrole širom BiH kako bi uvjerio sve zajednice u naše prisustvo i poboljšao našu svijest o situaciji", naveli su iz ove vojne misije.

Podsjećamo, Helez je kazao kako je sa zapovjednikom EUFOR-a dogovorio da se snage EUFOR-a premjeste u vojarnu Orašje i Bijeljinu.

"Jedini sam koji može dati dozvolu da snage EUFOR-a uđu u te vojarne. Oni su već u Bijeljini i Orašju", kazao je Helez.

Komentirajući političku retoriku predsjednika RS Milorada Dodika, Helez je rekao kako je “mirni razlaz rat”.

“Bit će ovako dok ne kažemo da ne može više ovako. Dok pedalj BiH bude napadnut ili se pokuša iznijeti – bit će sukob – nema druge opcije. Nikada prvi nisam rekao da ću nekoga napasti. Ali sam jasan – ni pedlja Bosne i Hercegovine nikome ne dam. Tko god dirne u granice BiH taj će dobiti odgovor. Mirni razlaz je rat”, rekao je Helez gostujući na televiziji N1.

Kopirati
Drag cursor here to close