Tko je za?

HDZ spreman za mijenjanje naziva mostarskih ulica

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar navodi kako je u nebrojeno navrata, javno i nedvojbeno, iznio primjedbe na postojeća rješenja s nazivima čitavoga niza mostarskih ulica, u mnoštvu gradskih naselja, unutar svih gradskih područja.
Vijesti / Politika | 28. 02. 2018. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Licemjerno je danas spočitavati pitanje promjena imena mostarskih ulica gradonačelniku Ljubi Bešliću ili HDZ-u BiH, čiji su vijećnici u Gradskom vijeću Mostara taj prijedlog podržali, jer promjenu nisu htjeli upravo oni koji su sada naknadno došli pameti, a tad u Vijeću nisu htjeli podržati izmjenu imena ulica u gradu'', priopćio je Gradski odbor HDZ-a BiH Grada Mostara.

Mostarski ogranak HDZ-a BiH je reagirao ''sa zgražanjem'' na, kako tvrde, ''prizemno politikantstvo'' iz novinskog teksta objavljenog u Dnevnom listu pod nazivom ''Današnji HDZ-ovci srame se ustaških ulica, a '95. bilo je 'it's ok'''.

Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar navodi kako je u nebrojeno navrata, javno i nedvojbeno, iznio primjedbe na postojeća rješenja s nazivima čitavoga niza mostarskih ulica, u mnoštvu gradskih naselja, unutar svih gradskih područja.

''Ne pokušavajući biti 'general poslije bitke' i ne ulazeći u danas teško shvatljive složenosti i mentalne okolnosti ratnoga i poratnoga vremena, HDZ BiH jasno je izišao sa stajalištem kako su određena imena mostarskih ulica neprihvatljiva u današnjem suvremenom svijetu i u obitelji razvijenih zapadnjačkih sustava, kako onih državnih, tako i onih stranačkih i svjetonazorskih, kojima HDZ BiH nedvojbeno pripada jer djeluje kao najsnažniji most Bosne i Hercegovine prema zapadnoeuropskim integracijama'', navodi mostarski ogranak HDZ-a BiH.

Kažu kako je javnosti poznato da je gradonačelnik Bešlić dva puta u Gradskom vijeću Mostara službeno predlagao da se imena spomenutih ulica, koje su svoje ime dobile u ratu, promijene i da se tim ulicama daju imena po poznatim mostarskim i bh. pjesnicima.

''Snažnog smo stajališta kako u gradu treba preispitati i ona imenovanja koja nose teret nepoželjnih emocija nekih od konstitutivnih ili manjinskih naroda. Bili bismo puno sretniji da su vijećnici u to vrijeme izglasali promjenu naziva ulica te time završili jednu epizodu teškog vremena u Gradu Mostaru'', navodi mostarski HDZ BiH.

Naime, Dnevni list navodi kako je odluke o preimenovanju ulica i trgova, u Mostaru 15. veljače 1995. godine i 26. svibnja 1995. godine potpisao predsjednik Općinskog vijeća, tadašnje Općine Mostar, mr. Mijo Brajković, vršitelj dužnosti.

 ''Stoga je dobro podsjetiti se na neke činjenice iz ne tako davne prošlosti Mostara, a koju bi neki zasigurno što prije zaboravili, 'bacili u zapećak', a što je najgore, za i ne tako pametne odluke i poteze, svalili krivnju i odgovornost na cjelokupan hrvatski narod. Jer, kao i po dosadašnjem iskustvu, zašto raspolagati konkretnim, istinitim, golim činjenicama, kada se sve 'đuture' može pripisati svima. Valjda se i odgovornost tada bolje podnosi – skriven iza 'leđa naroda'. Dnevni list ekskluzivno donosi preslike Odluka o preimenovanju ulica, ali i Komisije koja je donijela prijedloge za preimenovanja starih u nove nazive'', navodi Dnevni list.

HDZ BiH pak navodi kako je ''tekst čista politička platforma, naručena u precizno osmišljeno vrijeme osjetljivoga razdoblja u mukotrpnomu procesu pregovora oko krucijalno važne potrebe preustroja Izbornoga zakona BiH koja će obuhvatiti i sudbinska rješenja za Grad Mostar''.

''Nastojeći domaćoj javnosti i predstavnicima Europske unije u BiH, koja se s pravom ježi od svakoga vezivanja za sve globalno osuđene totalitarne sustave iz prošlosti, insinuirati povezanost HDZ-a BiH, kao napredne stranke koja njeguje suvremene demokršćanske vrijednosti zapadnoeuropske uljudbe, s propalim ideologijama, primitivna je zakulisna politička igra.  Uostalom, o tomu jasno govori i Rezolucija Europskog parlamenta od 2. travnja 2009. o europskoj savjesti i totalitarizmu, s naglaskom kako Europa neće biti ujedinjena, osim ako je u mogućnosti formirati zajedničke preglede povijesti, priznajući nacizam, staljinizam i fašističke i komunističke režime kao zajedničko naslijeđe i iznijeti poštene i temeljite rasprave o njihovim zločinima u proteklom stoljeću'', navodi se u priopćenju mostarske stranke.

Dodaje se kako HDZ-u BiH nije cilj destabilizacija ionako politički, gospodarski i socijalno oslabljenoga grada, nego ''postavljanje čvrste osnove za skidanje okova koji su Mostaru nametnuti, za njegovo buđenje i snažan rast, uzlet i obnovu na polju infrastrukture, komunalnih usluga, socijalne i ine sigurnosti, turizma i gospodarstva''.

''HDZ BiH pripravan je, i danas i sutra, stati pred cjelokupnu gradsku javnost i podići svoj glas za preimenovanje svih mostarskih ulica čija imena pa i samo jednomu od naših sugrađana izazivaju strah, tjeskobu ili bilo kakvu negativnu emociju. Nadamo se da će se predmetna novinarka pozabaviti pitanjem zašto su neki drugi (javno je obznanjeno tko i kada) odabrali zadržavanje postojećega stanja koje, svako toliko – baš kao i danas, iskoriste za jeftina politička podmetanja'', navedeno je u reagiranju stranke.

Podsjećamo, priča oko naziva mostarskih ulica ponovno je isplivala na površinu brojnih gradskih neriješenih tema nakon što su nepoznate osobe, navodno studenti povijesti mostarskog Sveučilišta, ploče s imenom Mile Budaka prelijepili naljepnicama s natpisom Ulica Cvitana Spuževića.

Kopirati
Drag cursor here to close