HDZ i SDA

O uspostavi vlasti u HNŽ-u: Na sastanku dogovoren novi sastanak

Prvi ozbiljniji sastanak na temu uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji održan je danas u Mostaru
Vijesti / Politika | 11. 03. 2019. u 17:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon današnjeg sastanka županijskih odbora Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Stranke demokratske akcije (SDA), dogovoren je novi sastanak.

Tomislav Martinović član pregovaračkog tima iz HDZ-a rekao je kako je ovo prvi ozbiljniji sastanak na temu uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Dublje u priči

''I danas smo uradili ono što smo do sada radili s ostalim strankama, prezentirali smo svoje stavove Stranki demokratske akcije i danas smo ušli dublje u ovu priču. Razgovarali smo o načelima iz programskih smjernica i ono što nam je bitno je načelo legitimnog predstavljanja, višestranačke vlasti i preostalih dijelova naših programskih smjernica. Dogovorili smo se za idući sastanak, već u utorak u 15 sati u prostorijama SDA u Mostaru'', kazao je Martinović, najavljujući nastavak razgovora.

''Naša želja je da mi kao stranke koje imaju većinu u Skupštini HNŽ-a, vrlo brzo završimo proces vezan za imenovanje nove Vlade. Mi smo predstavili svoje stajalište. HDZ1990. prihvatio je naše smjernice i oni su dio stranaka koji će tvoriti tu većinu, na predstavnicima SDA je da vide kako će taj proces ići u ovome što je vezano za njihov dio i na kraju ćemo imati kompletnu priču'', poručio je.

Datumi idući tjedan

Dodao je da su stranke danas razjasnile pitanja legitimnog predstavljanja, popune, odnosno izbora u srpskom klubu.

Video: Izjave nakon sastanka

''Znate da HDZ i SDP imaju po jednog zastupnika, tu je situacija 1:1. Srpski klub ne želimo ostaviti po strani već želimo imati imenovane predsjednika kluba i zamjenika predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda. Sa željom da taj proces završimo, a s druge strane da dobijemo od SDA potporu imenovanjima, razgovarali smo o dovršetku procesa konstituiranja Skupštine'', rekao je Martinović, dodajući da ono što je bitno, a vezano za imenovanje mandatara je da bi već od idućeg utorka mogli imati približne datume.

''Razgovarali smo i o drugim stvarima koje su vezane za ono što do sada nismo učinili i uradili i na čemu bi trebali iskreno, snažnije i brže raditi da se osjeti na prostoru županije'', zaključio je.

Kvaliteta življenja u HNŽ-u

Edin Mušić član pregovaračkog tima iz SDA, također je rekao da su ove dvije stranke danas imale otvorene razgovore.

''Imali smo otvorene razgovore na bazi dokumenta koji je HDZ uručio našoj delegaciji 19. veljače. Naše političko vijeće razmotrilo je materijal i imamo konstataciju da smo zainteresirani za prvu stvar koja je naznačena u dokumentu, a to je podizanje kvalitete življenja'', podcrtao je Mušić, dodajući kako određena pitanja imaju dileme posebno pitanje konstitutivnosti.

''Danas nam je pojašnjeno što se mislilo pod pitanjem konstitutivnosti i pitanjem ovog višestranačkog sudjelovanja u budućoj vladajućoj većini. Mi smo zainteresirani za početni korak, a to je uspostavu kolegija unutar Skupštine HNŽ-a. Imamo pojavu koja do sada nije bila prisutna, da u startu nismo definirali predsjedavanje i predsjedavanje Skupštinom. Mislim da ćemo u narednih sedam dana unutar SDA uraditi dokument, odnosno naš osvrt i viđenje upravo onog što želimo, a to je kako mi vidimo što treba uraditi u tom partnerstvu da bi se podigla kvaliteta življenja u županiji'', zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close