Nisu ispoštovane procedure

HDZ objasnio zašto su odbili osudu četničkog okupljanja

''HDZ BiH protiv mržnje i nasilja - ne zloupotrebljavati institucije i javni prostor''
Vijesti / Politika | 13. 03. 2019. u 22:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HDZ BiH obratio se večeras javnosti priopćenjem, u kojem još jednom podvlači da je ova stranka protiv mržnje i nasilja,objašnjavajući zašto hrvatski izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu digli ruku za osudu četničkog okupljanja.

''Hrvatski izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu danas podržali uvrštavanje na dnevni red točke kojom bi se osudio skup Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu jer predlagač nije ispoštovao poslovničke procedure'', kažu iz HDZ-a.

Premda su izaslanici HDZ-a BiH tijekom dana objasnili ovaj potez, napadi iz dijela BiH javnosti i ovoga puta ne jenjavaju, stoga su još jednom ponovili:

''Hrvatski izaslanici kao i Hrvatska demokratska zajednica BiH su protiv svih ekstremnih ideologija, kao i svakog oblika mržnje i nasilja! Prilikom prijedloga ove točke nije ispoštovana poslovnička procedura, materijala za istu nije bilo a istu je na dnevni red trebao staviti Kolegij, ne izaslanik, koji nije ni tražio raspravu stoga je prijedlog sukladno proceduri bio odbijen'', kažu iz HDZ-a.

Upozoravaju da je riječ isključivo o još jednoj u nizu zloupotreba institucija države, senzacionalizmu i populističkom aktu kojim se traži rješavanje ovog slučaja premda su nadležna tijela  već poduzela određene korake.

''Svakodnevno smo svjedoci raznih oblika nasilja, povreda ljudskih i svakih drugih prava, no ključno je da osim što iste osuđujemo, raditi na njihovom sprečavanju i kažnjavanju, a pri tome ne banalizirati probleme ili iste iskorištavati u svoju osobnu korist ili im pak davati nepotreban medijski prostor i važnost'', priopćili su iz HDZ-a.

Inače, Klix.ba je objavio kako su zastupnici HDZ BiH, na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH glasovali protiv osude četničkog okupljanja u Višegradu ovog vikenda. Zlatko Miletić, zastupnik u Klubu Hrvata, iz Demokratske fronte (DF) predložio je da se na dnevni red sjednice uvrsti i javna osuda skupa u Višegradu. Za uvrštavanje te točke na dnevni red glasalo je šest zastupnika iz SDA, DF-a, SBB-a i SDP-a dok su protiv bili izaslanici iz reda HDZ-a, SNSD-a i SDS-a. ''Izaslanici koji su bili protiv, a dolaze iz stranaka SNSD, HDZ i SDS su Mladen Bosić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović, Nikola Špirić, Dragan Čović, Lidija Bradara i Bariša Čolak”, prenosi klix.ba.

Podsjećamo, proteklog vikenda u Višegradu su se okupili pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta, a nakon što su se u medijima pojavili snimci s ovog okupljanja, reagirali su brojni domaći dužnosnici, veleposlanstva i međunarodne institucije.
Kopirati
Drag cursor here to close