Sporni događaj

Ravnogorski četnički pokret poručio veleposlanicima: Bili smo saveznici

Ravnogorci podsjećaju i da je američki predsjednik Truman posthumno odlikovao Dragoljuba Dražu Mihailovića najvišim ordenom časti kojim se može odlikovati strani državljanin
Vijesti / Flash | 13. 03. 2019. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Ravnogorskog četničkog pokreta su u ponedjeljak priopćili da su zatečeni reakcijama veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini na parastos kod spomenika Draži Mihailoviću u Višegradu, poručivši im kako su bili saveznici u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, navodi N1.

"Moramo li podsjetiti američkog veleposlanika da su pripadnici Ravnogorskog pokreta, za vrijeme Drugog svjetskog rata, spasili oko 500 američkih pilota koji su oboreni na teritoriji Srbije i poslali na slobodnu teritoriju sa aerodroma u Pranjanima, gdje svake godine predstavnici američke vojske i ambasade obilježavaju taj događaj kod spomen obilježja, koje su sami napravili, u znak zahvalnosti četnicima", ističe se u priopćenju, prenosi Tanjug. 

Ravnogorci podsjećaju i da je američki predsjednik Truman posthumno odlikovao Dragoljuba Dražu Mihailovića najvišim ordenom časti kojim se može odlikovati strani državljanin.

"Moramo li reći engleskom veleposlaniku da je naš kralj Petar Drugi Karađorđević, na početku rata, zajedno sa cjelokupnom vladom, našao utočište u njegovoj savezničkoj zemlji i odatle, zajedno sa engleskom vladom koordinirao i pomagao borbu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čiji je vrhovni komandant i ministar vojni bio upravo Mihailović, čija se vojska borila protiv okupatora za oslobođenje zemlje i interese savezničkih zemalja, čiji su državljani upravo ovi šokirani i uplašeni veleposlanici", piše u priopćenju.

Kako se dodaje, ovo je nešto što u Ravnogorskom četničkom pokretu, kao sljedbenici ideje Draže Mihajlovića, nisu očekivali od ambasadora.

"Nama bi bilo normalnije da ste sudjelovali na skupu i odali počast Mihailoviću i njegovim borcima za žrtvu koju je podnio za svoj, ali i vaše narode u savezničkoj borbi protiv fašizma", ističe se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close