Osuda vandalizma

HDZ o grafitu: Ovaj slučaj ima i političku dimenziju

''Ovakvi događaji podsjećaju kako i dalje ima pojedinaca a možda i (ne)vladinih organizacija, koje BiH ne vide kao zemlju u kojoj sve nacije i religije imaju svoje mjesto'', navodi se.
Vijesti / Politika | 07. 08. 2022. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije par dana nepoznati počinitelji sprejem su ispisali grafit neprimjerenog sadržaja te time počinili kazneno djelo oštećenje tuđih stvari.

Sprejem je na galeriji "The Hub of Fine Arts" u Mostaru nacrtana svastika.

Tim povodom oglasio se Gradski odbor HDZ BiH Mostar, čije priopćenje prenosimo u nastavku:

''Kažu kako uvijek nakon loših vremena dolazi nešto dobro i pozitivno. U Mostaru je sve pomalo drugačije pa i ta izreka. Mostar svjedočimo čestim ciklusima ljudske gluposti koja ima za cilj prekinuti kontinuitet dobre i pozitivne energije koju je grad dobio s gradonačelnikom dr. Kordićem.

Unatoč naporima da se unaprijedi životna sredina i podigne kvaliteta života u gradu Mostaru gotovo svakodnevno imamo primjere uništavanja javnih površina, privatnih objekata, gradskih, parkovskih površina. U noći s četvrtka na petak je meta bila galerija “The Hub of Fine Arts".

Umjesto klupa, prometnih znakova, spomenika, ovaj put je izvršitelj otišao korak dalje i na najprimitivniji način oštetio privatnu imovinu na objektu po kojem se Mostar upisao u jedno od značajnijih kulturnih središta u Jugoistočnoj Europi.

Ovaj  slučaj vandalizma izgleda ima i političku dimenziju jer dolazi u vrijeme kada je Mostar, za razliku od nekih drugih bosanskohercegovačkih gradova, iz kojih možda i dolazi ili izvršitelj ili nalogodavac ovog čina, odlukom Gradskog vijeća napravio povijesni iskorak i započeo odmak od totalitarnih režima, a Parlamentarna skupština BiH usvojila radnu definiciju antisemitizma IHRA-e.

Je li slučajnost ili ne, znat ćemo kada se otkriju počinitelji i razjasne okolnosti, ali ovakvi događaji podsjećaju kako i dalje ima pojedinaca a možda i (ne)vladinih organizacija, koje BiH ne vide kao zemlju u kojoj sve nacije i religije imaju svoje mjesto.

Gradski odbor HDZ BiH Mostar najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin i poziva na utvrđivanje činjenica i kažnjavanje odgovornih osoba. Svima onima koji su ovim činom uznemireni poručujemo kako nećemo dozvoliti da oni koji sve čine da sve ove godine zadrže status quo i govorom mržnje pokazuju kakvu BiH žele, naruše priliku koju smo dobili.

Rad gradonačelnika dr. Kordića i Kluba vijećnika HDZ BIH u Gradskom vijeću, značajni rezultati u kratko vrijeme, ali i sve vezano za izmjene izbornih pravila za Grad Mostar, su gradu dale potpuno drugi kontekst i priliku za dobru priču. Priču kako unatoč pojedincima koji pokušavaju diskreditirati sve pozitivno, naš grad postaje primjer ne samo drugima gradovima nego i cijeloj Bosni i Hercegovini. Jer mi znamo i možemo. A drugi neka slobodno “prepisuju” od nas. Samo nek ne šaraju'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close