SIP promatrao izbore u Gruziji

Testirane nove tehnologije u Gruziji za izbore u BiH

Promatranje verifikacije birača putem elektroničkog uređaja i skeniranja glasačkih listića u Gruziji
Vijesti / Flash | 03. 05. 2023. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru međunarodne promatračke misije Suad Arnautović, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine i Vlado Rogić, član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH su promatrali izvanredne izbore za lokalne organe vlasti u Gruziji održane u subotu, 29.04.2023. godine.

Promatranje navedenih izbora je bilo posebno značajno zbog uporabe novih tehnologija na biračkim mjestima i mogućnost njihove primjene na izborima u Bosni i Hercegovini.

Foto: CIK / Izbori u Gruziji

Naime, na biračkim mjestima u Gruziji su korištena tri segmenta novih tehnologija i to: elektronička identifikacija i verifikacija birača, skeniranje glasačkih listića (po dva skenera na svakom biračkom mjestu) i brz transfer izbornih rezultata sa biračkog mjesta do centralnog servera.

Nakon izbornog dana Arnautović je u okviru brifinga posmatračke misije iznio preliminarnu ocjenu izvanrednih izbora u Gruziji sa posebnim osvrtom na uporabu novih tehnologija i mogućnosti primjene iste ili slične tehnologije u Bosni i Hercegovini.

Tokom boravka u Gruziji održan je niz bilateralnih sastanaka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH sa državnim izbornim povjerenstvima Srbije, Gruzije, Albanije, Moldavije, Kazahstana, Kirgistana, Filipina i Estonije na kojima su dogovoreni modeli buduće suradnje tijela za provođenje izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close