Potpisan sporazum

HBŽ - Nedostaju dvije ruke za formiranje nove Vlade bez HDZ-a

Potpisan sporazum o formiranju nove vlade HBŽ-a, potpisnicima nedostaju još 'dvije ruke'
Vijesti / Politika | 24. 11. 2023. u 12:31

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama Skupštine Hercegbosanske županije, uoči održavanja redovite sjednice, potpisan je sporazum o formiranju nove županijske vlade.

Potpisnici sporazuma su Hrvatski nacionalni pomak s pet zastupnika, zatim HDZ 1990 s četiri zastupnika, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Stranka demokratske akcije s po dva zastupnika te po jedan zastupnik iz Srpske sloge i Srpskog jedinstva.

U Skupštini ove županije za imenovanje vlade prema Ustavu HBŽ-a potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu, odnosno 17 od 25 ruku, dok se sve ostale odluke donose običnom natpolovičnom većinom od 13 ruku.

Pregovori se nastavljaju i dalje

Da bi se formirala Vlada HBŽ-a, uz potpisnike sporazuma, njih 15, potrebne su još dvije ruke zastupnika.

"Pregovori se i nastavljaju i dalje, a ono što je dosad urađeno potpisano je svojevrsnim sporazumom oko zajedničkog djelovanja za sastavljanja buduće kantonalne vlade", kazao je predsjednik Vlade HBŽ-a i predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin.

Rekao je i da u budućim razgovorima nitko od ostalih političkih stranaka koji participiraju u Kantonalnoj skupštini nije isključen.

Zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma oko sastavljanje nove vlade izrazila je i potpredsjednica Skupštine HBŽ-a Dragana Damjanović (Srpsko jedinstvo).

"Nadam se da će se učešćem svih Srba, gdje smo svi potpisnici sporazuma o formiranju Vlade, učiniti jedan veoma dobar korak za naš narod, a generalno i za cijeli kanton", istaknula je Damjanović.

Vlada do kraja mjeseca

Predsjednik Skupštine HBŽ-a Jozo Ćosić koji je ujedno i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a 1990, smatra da se na formiranje nove vlade neće se dugo čekati, a nada se da bi to moglo biti završeno do kraja ovog mjeseca.

"Plan je da se 30. studenoga održi izvanredna Skupština HBŽ-a gdje će biti imenovana nova vlada", ustvrdio je Ćosić.

Da nisu potpisnici sporazuma u Skupštini HBŽ-a, potvrdio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH Dragan Konta, koji je kazao da u zadnje vrijeme nisu ni razgovarali s potpisnicima ovog sporazuma oko sačinjavanja nove većine.

"Očito je da druga strana nije bila tako otvorena i iskrena kao što smo mi bili", kazao je on, ocijenivši kako ovo što se događa i način na koji se to događalo u posljednjih nekoliko dana nije korektno i nije u skladu s ranijim razgovorima.

Poručio je i da je HDZ BiH spreman biti oporba, ako je to potrebno da sačuvaju dostojanstvo stranke, jer ne mogu biti nikome 'priljepak' i davati bjanko potporu zato što HDZ BiH jeste i bit će najjača stranka na ovim prostorima.

Potpisnici sporazuma, njih 15, ovih će dana tražiti potporu drugih stranaka koje participiraju u Skupštini Kantona 10, gdje su im potrebna još dva potpisa zastupnika, a nadaju se da će je dobiti ili od HDZ-a BiH koji broji četiri zastupnika, ili od HNL-a i SDP-a koji imaju po dva zastupnika, ili jednog zastupnika HRS-a i neovisne zastupnice.

Kopirati
Drag cursor here to close