Potvrda mandatara

Formiranje vlasti u HBŽ: Korak naprijed pa na početak

Nakon što su druga dva kluba, Bošnjaka i Srba, u međuvremenu konstituirana, sada se čeka službena potvrda rukovodstva Skupštine oko mandatara.
Vijesti / Politika | 13. 06. 2023. u 10:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije (HBŽ) i predsjednik županijske vlade u starom sazivu Ivan Vukadin (HNP) izjavio je kako od rukovodstva Skupštine HBŽ-a očekuje da uvaži prijedlog kluba Hrvata oko imenovanja mandatara za sastavljanje nove vlade HBŽ-a.

13 pa 17 ruku

Istaknuo je kako bi taj mandatar, nakon službenog imenovanja, mogao sazivati sastanke i pokušati naći potrebnu većinu.

''Hoće li se dogovoriti, vidjet ćemo, a mandatar kao službeni mandatar nije trenutno verificiran od strane rukovodstva Skupštine HBŽ-a sukladno poslovniku i kao takav ne može sazivati sve potrebne sastanke u funkciji mandatara, što je malo otežavajuća okolnost kad govorimo o formiranju županijske vlade'', rekao je Vukadin.

Dalje dodaje kako ima i onih drugih političkih predstavnika u HBŽ-u koji pokušavaju sastaviti 13 pa 17 ruku, a nitko ih nije predložio za mandatara.

Naime, Klub Hrvata koji ima 17 zastupnika, voljom većine, za novog mandatara za sastav Vlade 14. studenoga 2022. godine na prvoj konstituirajućoj sjednici predložio je Ivana Vukadina.

Nakon što su druga dva kluba, Bošnjaka i Srba, u međuvremenu konstituirana, sada se čeka službena potvrda rukovodstva Skupštine oko mandatara.

Korak naprijed pa na početak

Na upit kako teku pregovori oko sastavljanja nove vlade, zastupnik u Skupštini HBŽ-a i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH te županije Dragan Konta kazao je u izjavi za medije kako su trenutno u pregovorima s parlamentarnim strankama u Skupštini HBŽ-a koje, kako kaže, "idu jedan korak naprijed te se ponovno vrate na sami početak".

''Kako su na prostoru FBiH formirane gotovo sve županijske vlade, vjerujem da ovo što radimo, način na koji pregovaramo, ipak vodi jednom ispravnom dogovoru gdje bi mogli doći do rješenja da tri najjače stranke Hrvata u HBŽ-u (HDZ BiH, HDZ 1990 i HNP), uvažavajući sve naše partnere, dođu do većine i u skorom vremenu formiramo novu vlast i novu vladu'', rekao je Konta.

Termin kad bi se to moglo dogoditi, Konta nije precizirao, ali je optimistično najavio skorašnji završetak pregovora.

Prema Ustavu HBŽ-a za uspostavu vlasti potrebna je dvotrećinska većina u županijskoj skupštini koja broji 25 zastupnika.

Kopirati
Drag cursor here to close