Predavanje u Sarajevu

Erdogan o zaštiti Turske, Izetbegović o životu svoga oca

Internacionalni univerzitet u Sarajevu bio je u srijedu domaćin i organizator predavanja koja su održali Bilal Erdogan i Bakir Izetbegović.
Vijesti / Politika | 17. 10. 2019. u 09:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internacionalni univerzitet u Sarajevu bio je u srijedu domaćin i organizator predavanja koja su održali Bilal Erdogan i Bakir Izetbegović.

Goste je prvi pozdravio rektor IUS-a, prof. dr. Ahmet Yıldırım, koji je izrazio zadovoljstvo što je IUS domaćin uglednim gostima i rekao da predavanja poput ovih ''podsjećaju na našu veliku prošlost i naše heroje''.

Prisutnim se zatim obratio Bilal Erdoğan, vršitelj dužnosti predsjedavajućeg Fondacije ILIM YAYMA, koji je održao govor na temu ''Savremena percepcija mladih i civilizacija''.

"Mi smo pretrpjeli više terorističkih napada nego bilo koja druga država NATO-a. Nije bilo rasprave o upotrebi člana 5, o zaštiti Turske", komentirao je trenutnu situaciju u svojoj zemlji.

Turska se, dodao je, odlučila na inicijativu i zaštititi svoje granice i svoj narod i neće dopustiti prisustvo terorista na njenoj granici. Erdogan je poručio građanima BiH da glasno iznose svoje ideje i pokušaju ispraviti nepravde.

Foto: PR / Izložba u  u Umjetničkoj galeriji IUS-a

Nakon toga je predavanje ''Sjećanje na Aliju Izetbegovića'' održao predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda gospodin Bakir Izetbegović, koji je govorio o prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine, ne samo o Aliji Izetbegoviću kao političaru, već i kao ocu, kao skromnom ljudskom biću kakav je i bio.

Govorio je o životu svog oca Alije Izetbegovića, ali i svojih predaka. Slikama se vratio u prošlost i u ranu mladost prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića.

''Moj je otac branio narod, bošnjački narod i općenito BiH naciju i ideju da ljudi različitih vjera, kultura i identiteta, ipak, mogu živjeti zajedno. Bošnjački narod je obranjen. Tu ideju, da svi trebamo biti malo više Bosanci, da dokažemo da možemo živjeti zajedno, ostavio nam je Alija Izetbegović. Ima još puno posla", rekao je Izetbegović.

Foto: PR / Tečaj tradicionalnog turskog streličarstva

Izložba ''Gobeklitepe - Nulta tačka historije'', koju je organizirao Institut ''Yunus Emre'', potom je otvorena u Umjetničkoj galeriji IUS-a, gdje su posjetitelji imali priliku da vide arheološke fotografije.

Direktor Instituta Yunus Emre u Ankari, Seref Ates govorio je o važnosti tog arheološkog nalazišta. Tečaj tradicionalnog turskog streličarstva, također na IUS-u otvorio je Bilal Erdoğan.

Kopirati
Drag cursor here to close