Izborni zakon

Izetbegović: HDZ je postavio ljestvicu previsoko

Kako je kazao, dok se ne riješi pitanje slanja ANP-a i imenovanja mandatara od strane Predsjedništva BiH, nema potrebe sjedati u formatu predsjednika stranaka.
Vijesti / Politika | 14. 10. 2019. u 16:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na upit je li još optimističan da bi rješenje za postojeći zastoj u formiranju vlasti moglo biti pronađeno u ovom mjesecu, Izetbegović je za portal Faktor.ba kazao da je umjereni optimista.

"Neću izlaziti u javnost s detaljima, ali rješenje na kojem rade uredi članova Predformiranje vlastisjedništva BiH zaista nudi izlaz iz krize i, da tako kažem, spašava obraz svim stranama. Srpske stranke bi izborile da nema članstva BiH u NATO bez nove odluke koja podrazumijeva konsenzus, a probosanske stranke i HDZ da će se suradnja s NATO-om unaprijediti u okviru koji je određen ranije donesenim zakonima i strategijama. To bi faktički bila implementacija člana 3. Sporazuma kojeg smo početkom kolovoza potpisali Čović, Dodik i ja. Ukoliko i ovo bude odbijeno, formiranje novog saziva Vijeća ministara u ovom mandatu će postati potpuno neizvjesno", kazao je Izetbegović za portal Faktor.ba.

Kako je kazao, dok se ne riješi pitanje slanja ANP-a i imenovanja mandatara od strane Predsjedništva BiH, nema potrebe sjedati u formatu predsjednika stranaka.

Na upit o inzistiranju HDZ-a na Izbornom zakonu kao preduvjetu za formiranje nove federalne vlasti, lider SDA je kazao da je "HDZ postavio ljestvicu previsoko i sad im je problem da je spuste".

"Bojim se da će prijedlozi za izmjene Izbornog zakona koje kane predstaviti koalicijski partnerima i javnosti ovih dana, ponovo biti u koliziji s obvezujućim dokumentima EU-a, poput Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, i presuda Europskog suda za ljudska prava po apelacijama Sejdić-Finci, Pilav i Zornić, a time i neprihvatljivi za bošnjačke i građanske stranke. HDZ nakon toga može kroz cijeli mandat nastaviti s blokadom uspostavljanja nove strukture vlasti u Federaciji BiH, i potporom SNSD-u u blokadi formiranja i rada Parlamentarne skupštine BiH, ali to ničem dobrom neće voditi. Ignoriranje volje glasača, odnosno blokiranje volje pretežne većine političkih faktora u BiH, neupitno će ujediniti tu većinu i prisiliti je da krene u trajno razbijanje takvih blokada već na izborima 2022", naveo je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close