Šuškanja

Skoro pa dogovoreno: Evo kako će se "podijeliti" ministarstva u Federaciji

Stranke okupljene oko koalicije Šestorka (NiP, SDP BiH, Naša stranka, NES, ZNG, Stranka za BiH) i HDZ BiH gotovo su dogovorile raspodjelu fotelja za 16 ministarstava Vlade Federacije BiH.
Vijesti / Politika | 15. 02. 2023. u 11:58 G.L. /Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dogovorena je raspodjela fotelja u novom sazivu Vlade Federacije BiH, a prema neslužbenim informacijama portala Bljesak.info, HDZ-u BiH pripast će šest ministarstava, Narodu i pravdi jedno, SDP-u BiH četiri i mjesto premijera, Našoj stranci jednoj i Stranci za BiH po jedno ministarstvo dok bi ZNG-u i NES-u trebala pripasti tri ministarstva.

HDZ-u financije, promet, pravda...

Prema neslužbenim informacijama portala Bljesak.info HDZ-u BiH pripast će šest ministarstava i to – financije, zdravstvo, prostorno uređenje, pravda, kultura i sport te promet i komunikacije.

SDP BiH će uz mjesto premijera (Nermin Nikišić), trebao dobiti četiri ministarstva - obrazovanja, izbjeglih i raseljenih osoba, ministarstvo razvoja i obrta i ministarstvo trgovine.

Narod i pravda će dobiti ministarstvo rada i socijalne politike, a Naša stranka će dobiti jedno iako još uvijek nije poznato koje ministarstvo. 

Stranka za BiH dobit će ministarstvo energetike 

Stranka za BiH dobit će ministarstvo energetike, rudarstva i industrije, kao i upravljanje Elektroprivredom BiH.

NES-u i ZNG-u pripadaju tri ministarstva iako se još uvijek ne zna koja točno.

Preostala ministarstva koja se trebaju „podijeliti“ su: ministarstvo boraca/branitelja, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i ministarstvo unutarnjih poslova.

Čović inzistirao da Lasić ostane, Nerin Dizdar postaje ministar obrazovanja 

Nerin Dizdar, SDP-ov kadar, trebao bi biti novi federalni ministar obrazovanja, a Denis Lasić ostaje na čelu federalnog ministarstva prometa.

Doznajemo i kako je SDP BiH htio ministarstvo prometa, ali HDZ BiH navodno nije htio prepustiti tu fotelju nikom drugom osim Denisu Lasiću.

Vojin Mijatović bi, kako neslužbeno doznajemo, trebao biti federalni ministar za izbjegle i raseljene osobe.

Hoće li SDA blokirati?

Podsjetimo, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Dino Konaković najavio je da će stranke okupljene oko koalicije Trojka prikupiti dovoljno potpisa kako bi demonstrirale većinu u Zastupničkom domu Federacije BiH.

Konaković je, podsjetimo, objavio i da će Osmorka podržati Refika Lendu za potpredsjednika FBiH.

Vladu Federacije BiH moguće je formirati tek nakon što se izabere entitetskog rukovodstvo, odnosno predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH.

Čović – od nećemo sa SDA do razgovaramo s njima

Trojka je do sada u nekoliko navrata najavljivala da SDA može blokirati uspostavu Vlade Federacije i pozvala visokog predstavnika Christiana Schmidta da intervenira dok iz SDA tvrde da neće blokirati proces uspostave vlasti.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, tvrdio je ranije da neće u vlast sa SDA zbog Demokratske fronte Željka Komšića, ali je prije nekoliko dana potvrdio da „razgovaraju i sa SDA“.

„Ništa mimo volje većine“

Bakir Izetbegović je ranije istaknuo kako se vlast na razini Federacije BiH neće moći formirati „mimo volje većine“ te se „pobjednicu trebaju dogovoriti“.

“Trebaju pobjednici da se dogovore oni koji su dobili najviše glasova, koji imaju najviše parlamentaraca, delegata u Domu naroda, koji imaju predsjednika i potpredsjednika Federacije. Treba ispoštovati volju glasača. SDA je skoro duplo jača od sljedeće stranke na izborima. Mimo toga ići u ovo u što se krenulo, to treba da se izmori i da napravimo“, rekao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close