12 mjeseci

Gordani Tadić 30 posto manja plaća zbog Facebook objave

Za navedeni disciplinski prekršaj Prvostupanjsko disciplinsko povjerenstvo izreklo je disciplinsku mjeru smanjenja plaće za 30 posto na period od 12 mjeseci.
Vijesti / Politika | 16. 03. 2023. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić proglašena je odgovornom za objavljivanje neistinitog sadržaja na profilu na Facebooku, zbog čega joj je Prvostupanjsko disciplinsko povjerenstvo Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) izreklo disciplinsku mjeru smanjenja plaće za 30 posto na period od 12 mjeseci.

Neistiniti navodi? 

Kako je priopćeno iz VSTV-a, Tadić je javnom objavom na društvenoj mreži Facebook, koristeći jezik neprimjeren funkciji koju obavlja, iznijela, između ostalih, neistinite navode o sadržaju razgovora i povodu održavanja sastanka između članova VSTV-a te tužene i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, piše Detektor.ba

Tadić je navela da je "na održanom sastanku vršen pritisak članova VSTV-a da tužena, tada glavni tužitelj, ustupi određene predmete Tužiteljstva BiH drugom tužiteljstvu, nakon čega ne bi bio pokrenut disciplinski postupak protiv tužene".

"Navedena objava tužene je od strane medija prenesena u javnom medijskom prostoru pobuđujući interes i komentare javnosti, na koji način je dovela u pitanje autoritet i nepristrasnost Vijeća i pravosuđa u cjelini te narušila dignitet pravosudne funkcije", navodi se u priopćenju VSTV-a.

30 posto 

Za navedeni disciplinski prekršaj Prvostupanjsko disciplinsko povjerenstvo izreklo je disciplinsku mjeru smanjenja plaće za 30 posto na period od 12 mjeseci.

Tadić je na početku postupka u siječnju 2023. godine negirala odgovornost po tužbi i izjavila kako je osjećala pritisak zbog rada na predmetima po prijavama protiv predsjednika Državnog suda Ranka Debevca te Osmana Mehmedagića, tadašnjeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Na navedenu odluku postoji mogućnost žalbe Drugostupanjskom disciplinskom povjerenstvu VSTV-a BiH.

Tadić je ranije zbog disciplinskih prekršaja premještena s pozicije glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice Tužiteljstva BiH.

Zbog podrivanja demokratskih procesa na Zapadnom Balkanu, Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije Tadić. Sankcionirana je da je kao "odgovorna ili suučesnica, direktno ili indirektno, sudjelovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu".

Podsjetimo, bivša glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić od travnja 2022. godine nalazi se na crnoj listi Američkog ureda za kontrolu strane imovine (OFAC). 

Kopirati
Drag cursor here to close