Bivša glavna državna tužiteljica

Zbog Facebooka: Odbijanje tužbe ili izricanje disciplinske sankcije Gordani Tadić

''Tužiteljica je postupila u skladu sa zakonom, etičkim i moralnim kodeksima. Ukoliko se bude razmatrala sankcija, opomena ili smanjenje plaće je maksimalno što bi moglo biti izrečeno, sve ostalo bi bilo progon'', rekao je odvjetnik Adamović.
Vijesti / Flash | 20. 02. 2023. u 16:16 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured disciplinskog tužitelja zatražio je da se bivša glavna državna tužiteljica Gordana Tadić proglasi odgovornom i da joj se izrekne disciplinska sankcija zbog objave na društvenoj mreži Facebook, dok je njen pravni zastupnik predložio da se tužba odbije u cijelosti.

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić Nadarević je navela da je Ured disciplinskog tužioca (UDT) tokom provedenog postupka dokazao da je tužena Gordana Tadić javnom objavom na Facebook profilu počinila prekršaj ''ponašanje u sudu ili tužiteljstv i izvan suda i tužiteljstva koje šteti ugledu tužiteljske funkcije''.

''Tužena je navedenu objavu svjesno i namjerno objavila, što je štetno uticalo na Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) i pravosudnu zajednicu'', kazala je Kurspahić Nadarević, dodavši da je neupitna namjera tužene da objava bude javna i dostupna i da joj je bilo poznato da je neposredno prije objave bila u fokusu javnosti zbog sankcija američke administracije.

Zbog objave na društvenim mrežama

Ona je dodala da su sudijama i tužiteljima na raspolaganju Smjernice za korištenje društvenih mreža, što je moralo biti poznato i tuženoj, pojasnivši da ukoliko je korisnik društvenih mreža sudija i tužitelj, važe ista ograničenja kao i za javni govor.

Govoreći o otežavajućim okolnostima, Kurspahić Nadarević je navela da je tužena već ranije disciplinski proglašena odgovornom te je uvršena na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

''Zbog svega navedenog, predlažem da se oglasi odgovornom i da se izrekne disciplinska mjera u skadu sa zakonom'', zaključila je Kurspahić Nadarević.

UDT je podnio disciplinsku tužbu zbog objave s društvenih mreža iz travnja 2022. godine u kojoj Tadić tvrdi kako je tokom sastanka nositelja najviših pravosudnih funkcija, održanog u kompleksu pravosudnih institucija, na nju vršen pritisak. Njoj se disciplinskom tužbom na teret stavlja da je počinila prekršaj ''ponašanje u sudu ili tužiteljstvu i izvan suda i tužiteljstva koje šteti ugledu tužiteljske funkcije''.

Tadić je tada u objavi navela kako je početkom 2021. godine prisustvovala sastanku sa članovima VSTV-a i s predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcom, te da je na sastanku sačinjen tonski zapis. Ona je iznijela i niz navoda prema kojima su se članovi Vijeća miješali u tužiteljske odluke.

Tadić je ranije zbog disciplinskih prekršaja premještena s pozicije glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice Tužiteljstva BiH.

Američke sankcije

Zbog podrivanja demokratskih procesa na Zapadnom Balkanu, Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije Tadić. Sankcionirana je da je kao ''odgovorna ili saučesnica, direktno ili indirektno, sudjelovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu''.

Njen pravni zastupnik Vlado Adamović je kazao da tokom postupka nije bilo govora ni o čemu što je odlučna činjenica za utvrđivanje odgovornosti u odnosu na crnu listu. Prema njegovim riječima, ništa što nije bilo u toku postupka, ne može biti argument za određivanje odgovornosti i visine disciplinske sankcije.

Adamović je istakao da je Tadić stavljena na crnu listu zbog korištenja stana, a da je od te točke u fazi istrage disciplinski tužitelj odustao.

On je također problematizirao sam sastanak koji je održan u siječnju 2021. u prostorijama VSTV-a, kojem su prisustvovali pojedini članovi VSTV-a, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec te tužena Tadić.

Protuzakonito

''Kada analizirate zapisnik, 15 minuta mi je trebalo da shvatim tko je pristrasan i tko je odgovoran da se to sve organizuje (…) Kako nije prekinut razgovor o predmetima, od tog momenta sve je protuzakonito'', naveo je Adamović, dodavši da u pogledu javnog izražavanja ne vidi ništa sporno u objavi Tadić na društvenoj mreži.

U pogledu pristrasnosti, Adamović je rekao da se pogleda ko je na čijoj strani iz govora, kako se govori na sastanku i kako se Tadić upozorava, a kako Debevec.

Prema njegovim riječima, poenta je da je Tadić bila prisiljena da sjedi u istoj prostoriji gdje je bila prisutna osoba koju treba procesuirati i da je izvršen pritisak.

''Nema dokaza, treba odbiti tužbu. Tužiteljica je postupila u skladu sa zakonom, etičkim i moralnim kodeksima. Ukoliko se bude razmatrala sankcija, opomena ili smanjenje plaće je maksimalno što bi moglo biti izrečeno, sve ostalo bi bilo progon'', zaključio je Adamović.

Tadić je u svojim završoj riječi istaknula da je radila časno i pošteno i da nikada nije javno objavljeno da je sastanak održan. Iz svega je jasno, kako je kazala, tko je prouzrokovao da se ona nađe na crnoj listi.

Dva dana je plakala kada je od novinarke saznala da je stavljena na crnu listu, kako je rekla Tadić kroz suze.

''Nisam kriva, ja sam žrtva ovog sustava. Predlažem da se odbije tužba u cijelosti'', navela je Tadić.

Prvostupanjska disciplinska komisija će naknadno donijeti odluku, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close