Čekanje

Godinu i pol ničega: Borci i dalje prijete

Pravo na jednokratnu dodjelu sredstava može ostvariti nezaposleni demobilizirani branitelj ako je prijavljen kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje godinu prije stupanja na snagu ove odluke...
Vijesti / Politika | 17. 12. 2018. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvajanje i objava jedinstvenog registra boraca, borački dodatak, te ukidanje financiranja svih boračkih udruženja zahtjevi su na čije ispunjenje demobilizirani borci, koji prosvjeduju u Sarajevu, čekaju točno godinu i pol, piše Oslobođenje. Pred zgradu u kojoj je bila smještena Vlada FBiH u Alipašinoj ulici došli su 12. lipnja 2017, a pomaka u rješavanju njihovih zahtjeva još nema.

''Godinu i pol smo u kampu i naši zahtjevi ostali su isti kao i prvog dana, a nisu ni do danas riješeni. Nastavljamo borbu za naša tri zahtjeva zbog kojih smo ovdje. Mi se nadamo da će se formirati nova vlast, koja će imati sluha za naše probleme, da će se ovo naše pitanje konačno riješiti pa da idemo kući. Ponovo zimu dočekujemo ovdje. Hladno je. Valjda dođu ljudi koji razumiju naše probleme'', rekao je Oslobođenju Emir Sofić, jedan od razvojačenih boraca iz kampa.

Vlada FBiH je prošlog tjedna izmijenila Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za rješavanje statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji, utvrđenog ovogodišnjim proračunom FBiH federalnom Ministarstvu za pitanja boraca. Pravo na jednokratnu dodjelu sredstava može ostvariti nezaposleni demobilizirani branitelj ako je prijavljen kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje godinu prije stupanja na snagu ove odluke, koji je bio pripadnik OS najmanje godinu, ukoliko stalno živi i ima prebivalište u BiH i ako nema mjesečna primanja.

Sofić kaže da je riječ o poigravanju s borcima.

''Nije isključeno i da se prosvjedi iz veljače ponove, sve zavisi od formiranja vlasti. Borci su i dalje kod kuća i nestrpljivi su. Vlast zamazuje oči ovom jednokratnom pomoći. Borcima je to neprihvatljivo'', istaknuo je Sofić.

Kopirati
Drag cursor here to close