Hitna sjednica

Vlada FBiH izmijenila program raspodjele novca za branitelje

Na osnovu zahtjeva Saveza boraca FBiH i Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO-a, iz Odluke su uklonjene godine kao jedan od kriterija za ostvarivanje prava na dodjelu jednokratne novčane pomoći.
Vijesti / Flash | 07. 12. 2018. u 17:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, izmijenila Odluku o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za rješavanje statusnih pitanja branitelja i članova njihovih obitelji, utvrđenog ovogodišnjim Proračunom FBiH Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambena-oslobodilačkog rata.

Kako je precizirano, u priopćenju Vlade, pravo na jednokratnu dodjelu sredstava može ostvariti nezaposleni demobilizirani braniteljako je prijavljen kod nadležne službe za zapošljavanje najmanje jednu godinu prije stupanja na snagu ove odluke, koji je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje jednu godinu, ukoliko stalno živi i ima prebivalište na teritoriji BiH i ako nema mjesečnih novčanih primanja.

Nova je i odredba da pravo na jednokratnu dodjelu sredstava može ostvariti bračni partner umrlog demobiliziranog branioca koji je bio pripadnik Oružanih snaga najmanje jednu godinu ukoliko nije zasnovao novu bračnu zajednicu, ako je kod nadležne službe za zapošljavanje prijavljen kao nezaposlena osoba najmanje jednu godinu prije stupanja na snagu ove Odluke, ukoliko stalno živi i ima prebivalište na teritoriji BiH i ako nema mjesečnih novčanih primanja.

Za bračnog partnera umrlog demobiliziranog branitelja se iznos jednokratne dodjele utvrđuje tako da broj mjeseci pripadnosti Oružanim snagama BiH umrlog demobiliziranog branitelja bude pomnožen sa 4,50 KM.

Kako je obrazloženo, s ciljem poboljšanja materijalnog stanja ratnih vojnih invalida 100 posto prve grupe, od lipnja 2016. godine se radi na izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji. Izmjene su išle u pravcu povećanja dodatka za njegu i pomoć od strane druge osobe u odeređenom procentu, ovisno od stupnja oštećenja organizma.

Kako donošenje tih izmjena i dopuna još nije okončano u parlamentarnoj proceduri, a imajući u vidu da se zdravstveno stanje ovih kategorija svakodnevno pogoršava i da to zahtjeva dodatna financijska sredstva, te s ciljem poboljšanja njihovog materijalnog stanja i stvaranja uslova za kvalitetniji život, Vlada se i odlučila za donošenje ove odluke.
Na osnovu zahtjeva Saveza boraca FBiH i Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO-a, iz Odluke su uklonjene godine kao jedan od kriterija za ostvarivanje prava na dodjelu jednokratne novčane pomoći.

 

Kopirati
Drag cursor here to close