Šta ima veze

Glasači dobili pogrešne listiće

Stručna suradnica za odnose s javnošću SIP-a BiH Maksida Pirić je kazala da navedena greška kompanije Atlantik BB ne može utjecati na izborni rezultat...
Vijesti / Politika | 01. 09. 2018. u 10:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Firma Atlantik BB Banja Luka, koja je kao najpovoljniji ponuđač dobila posao tiskanja i pakiranja glasačkih listića, otpremila je pogrešnu kombinaciju manjeg broja glasačkih listića bh. biračima iz Austrije, potvrđeno je za Klix.

Kako navodi sarajevski portal, Središnje izborno povjerenstvo BiH je tijekom kontrole procesa pakiranja glasačkih paketa za birače izvan Bosne i Hercegovine utvrdila da je pogrešna kombinacija glasačkih listića otpremljena ''za manji broj birača za razinu Predsjedništvo BiH''.

Kako navodi Klix, pozvali su birače registrirane za glasovanje putem pošte da sadržaj glasačkog paketa usporede s tipom glasačkih listića u instrukcijskom pismu pa ukoliko ima neslaganja, da o tome odmah obavijeste SIP BiH kako bi dobili jasno uputstvo u vezi s ostvarivanjem biračkog prava.

''Središnje izborno povjerenstvo BiH je, prema našim saznanjima, dobilo zapisnik kompanije Atlantik BB u kojem je objašnjeno kako se desila greška'', piše Klix i navodi da je, budući da postoji točan podatak koliko je glasačkih listića za Predsjedništvo BiH tiskano za područje FBiH, a koliko za RS, naknadnom kontrolom utvrđeno da ima 232 glasačka listića manjka s teritorije FBiH, odnosno 232 viška sa teritorija RS.

Navodno su radnici kompanije Atlantik BB, zaduženi da po odgovarajućoj šemi pakiranja pakuju glasačke listiće, greškom uzimali listiće za Predsjedništvo BiH iz pogrešne kutije.

Stručna suradnica za odnose s javnošću SIP-a BiH Maksida Pirić je za Klix.ba kazala da navedena greška kompanije Atlantik BB ne može utjecati na izborni rezultat i da će oni zaštiti birača na način da ostvari biračko pravo tako da ne dođe do zloupotrebe.

''Poštu smo za birače izvan BiH počeli otpremati 23. kolovoza i završili 29. kolovoza. U tom prvom kontigentu, koji je otpremljen 23. kolovoza, bilo je 16 tisuća listića. Upravo u tom kontigentu su otišla pogrešno upakirana 232 glasačka paketa. S obzirom na to da se šalju preporučeno - birači izvan BiH poštu dobiju za nekoliko dana'', rekla je Pirić.

Napomenula je kako je riječ o 232 glasačka listića za razinu Predsjedništvo BiH i da javnost zna da je na izborima velika razlika u rezultatima među kandidatima za članove Predsjedništva BiH, odbacivši sumnje da taj broj može utjecati na izborni rezultat.

Upitana hoće li kompanija Atlantik BB snositi određene posljedice zbog greške, Pirić ističe kako ne može precizno odgovoriti na to pitanje.

''Novonastale troškove će vjerojatno snositi kompanija. Hoće li kompanija zbog greške sankcionirati nekog od svojih službenika - mi to ne znamo. Greške se događaju, pogotovo zbog toga što mi imamo kompliciran izborni sustav'', kazala je Pirić za Klix.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close