Gdje je zapelo

Gdje je ta reformska agenda?

U Delegaciji su istaknuli da EU pozdravlja usvajanje nekih od reformskih zakona orijentiranih k Europskoj uniji, kao i strategiju za cijelu zemlju u oblastima ekologije i ruralnog razvoja.
Vijesti / Politika | 17. 08. 2018. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Retorika podjela i predizborne kampanje značajno su usporile tempo reformi, posebno što se tiče Reformske agende'', rečeno je u Delegaciji EU u Sarajevu, objavile su Nezavisne novine.

U Delegaciji su istaknuli da EU pozdravlja usvajanje nekih od reformskih zakona orijentiranih k Europskoj uniji, kao i strategiju za cijelu zemlju u oblastima ekologije i ruralnog razvoja.

''Cilj reformi je bio ostvarenje ekonomskog rasta, novih radnih mjesta i prilika dostupnih što većem broju ljudi. Tijekom ovog procesa poduzete su važne i ponekad bolne mjere, zahvaljujući kojima je došlo do poboljšanja brojnih ekonomskih pokazatelja'', rečeno je.

Podsjetili su kako je EU nastavila pozivati institucije BiH da unaprijede napore, uključujući funkcioniranje i neovisnost pravosuđa, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, posebno u kontekstu pripreme mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Pronaći rješenje za Dom naroda

''Istovremeno, vlasti BiH trebaju osigurati provođenje rezultata izbora u listopadu 2018. godine. U ovom pogledu, svi politički lideri trebaju preuzeti odgovornost i pronaći rješenje u vezi s Domom naroda FBiH. EU će nastaviti raditi sa svim zainteresiranim akterima u BiH i međunarodnom zajednicom kako bi se obnovio poticaj programu reformi za dobrobit građana BiH nakon izbora'', naveli su.

Nezavisne novine zatražili su mišljenja i veleposlanstava Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, ali su im rekli kako se pridružuju izjavi koju je banjalučkim novinama poslala Delegacija EU.

U međuvremenu, Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, je nakon susreta s Angelom Merkel, njemačkom kancelarkom, izjavio da će uskoro biti potpisana nova ekonomska agenda.

''Svaki od projekata koje smo spomenuli ocijenjen je veoma konkretnim i realnim. Merkel je iskazala zainteresiranost i spremnost da pomogne BiH u svim projektima o kojima je bilo riječi'', rekao je Zvizdić.

Politička volja

Nezavisne novine navode kako je upravo jači i direktniji angažman Njemačke nešto što Vijeće za demokratske politike iz Berlina, ugledna njemačka nevladina organizacija koja se bavi zapadnim Balkanom i BiH, zagovara već duže vrijeme. Oni smatraju da reformska agenda i dalje ima velike šanse za uspjeh, ali da nije dobro što su Njemačka i Velika Britanija, kao zemlje koje su značajno doprinijele njezinom prihvaćanju od strane EU, preuzele dio odgovornosti, a da se njezini lideri nisu posvetili BiH u dovoljnoj mjeri. To se, kako navode, posebno odnosi na Njemačku i njezinu saveznu kancelarku Angelu Merkel.

''Takav pristup je kontraproduktivan i urušava kredibilitet Njemačke. Bolje je i ne predvoditi inicijativu ako ne postoje preduvjeti da dođe do njezinog uspjeha. Ako Reformska agenda ne uspije, većina će za tim odgovornim smatrati Njemačku i Veliku Britaniju, i to s pravom'', navode u ovoj organizaciji. Kažu da, usprkos tome, postoji velika mogućnost da agenda urodi plodom i dodaju da za takav ishod nisu potrebni veliki dodatni resursi na strani EU, već samo više ozbiljne političke volje, za koju smatraju da je do sada nedostajala.

Mršave reforme

''Ako se to ne desi, Reformska agenda neće uspjeti. Takav ishod bi samo mogao olakšati ovladavanje BiH od strane političkih elita, što će dovesti do dalje i trajne destabilizacije'', upozoravaju.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banja Luke, smatra kako se političke elite u BiH nikada nisu istinski ni svojski trudile da provedu reforme koje bi zemlju približile EU.

''Naprotiv, one su sve činile da nas vuku u suprotnom smjeru. Jesu deklarativno govorile predstavnicima zemalja EU da je to njihov cilj, ali ako pogledamo rezultate, oni su mršavi. Političke elite, ako ih tako možemo nazvati, nisu progresivne pa ne čudi što ne idemo u pravcu EU'', zaključila je.

Kopirati
Drag cursor here to close