Razgovara se

DF-u odzvonilo? Komšić bi mogao u novu stranku

Predsjednik Platforme za progres (PZP) Mirsad Hadžikadić potvrdio je da postoje razgovori na nekoliko razina u vezi sa mogućim koalicijama, ali i ujedinjenjem određenih stranaka.
Vijesti / Politika | 29. 04. 2021. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska fronta (DF) Željka Komšića uskoro bi se mogla ugasiti ukoliko se ostvari plan koji je inicirala Platforma za progres (PZP) s ciljem osnivanja potpuno novog političkog subjekta u koji bi ušli kadrovi nekoliko stranaka.

Izbori 2022.

Naime, kako navodi Klix.ba, prije mjesec do dva održan je prvi sastanak na inicijativu Mirsada Hadžikadića, predsjednika Platforme za progres, koji je ponudio Željku Komšiću da naprave novi politički projekt što bi značilo gašenje Demokratske fronte.

Nakon sastanka u Sarajevu, uslijedili su razgovori i u Tuzli. Oko Platforme za progres (PZP) i Demokratske fronte (DF) trebali bi se okupiti i Socijaldemokrati BiH (Enver Bijedić), Građanski savez (GS)i Pokret Socijalne pravde i demokratije (SPD).

Komšić je načelno, tvrdi Klix, pristao na ponudu i ova tema već se našla na Predsjedništvu DF-a. S druge strane, navodno je plan Hadžikadića jeste da on bude kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na Općim izborima 2022. godine.

Predsjednik Platforme za progres (PZP) Mirsad Hadžikadić potvrdio je da postoje razgovori na nekoliko razina u vezi sa mogućim koalicijama, ali i ujedinjenjem određenih stranaka, a sve s ciljem zajedničkog nastupa na izborima 2022. godine. O imenima aktera, za sada, nije želio govoriti.

''Razgovori se vode i o mogućem ujedinjenju, ali i o mogućim koalicijama. Sve je to trenutno na razini početnih razgovora kako bi se vidjeli da li ima programskih ili principijelnih mogućnosti da se zajednički ciljevi ostvare'', kazao je i dodao da se može govoriti o strankama ljevice i centra.

Da se vode razgovori, potvrdio je i lider Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić.

Iz Platforme za progres oglasili su se službenim priopćenjem za javnost gdje navode da nije postignut dogovor o bilo kakvim dogovorenim ujedinjenjima ili koalicijama.

"Kao što je predsjednik Platforme za progress Mirsad Hadžikadić već govorio u medijima, a na osnovu njegovog poziva na zajedničko djelovanje, upućenog svim građanskim snagama u Bosni i Hercegovini, održano je nekoliko sastanka različite prirode, kojima je prisustvovao određeni broj stranaka građanske orijentacije", navodi se.

Bez dogovora

Na sastancima je razgovarano o različitim mogućnostima zajedničkog djelovanja, gdje su sve stranke iznosile različite prijedloge, u skladu sa svojim viđenjem ovog pitanja i trenutnom pozicijom na političkoj sceni.

"Međutim, nisu postignuti bilo kakvi dogovori o formatu tog zajedničkog djelovanja, a razgovori će se nastaviti i u narednom periodu. Cilj ovakvih sastanaka jeste pronalaženje najboljih načina koordiniranog djelovanja, kojim se može promijeniti stanje u državi. Prilika za početak tih promjena su Opći izbori 2022. Ovim putem napominjemo da predsjednik Platforme za progres nije ovlašten za zaključivanje dogovora o ujedinjenju ili koalicijama i da takve odluke donose najviši organi stranke", ističe se u priopćenju.

Prema Statutu Platforme za progres, predsjednik ima pravo predložiti određeno rješenje koje potvrđuje Predsjedništvo, a konačnu odluku donosi Kongres Platforme za progres.

"Nedavni događaji u Bosni i Hercegovini i Međunarodnoj zajednici pokazuju da je povijesni trenutak u kojem se nalazimo presudan kada je riječ o opstanku države kakvu znamo i smatramo da je suradnja između stranaka koje joj žele dobro neophodna kako bi se promijenio pravac kojim Bosna i Hercegovina trenutno ide. Zbog toga, Platforma za progres napominje da će se razgovori s građanskim strankama nastaviti radi bolje budućnosti Bosne i Hercegovine i svih njenih građana", zaključuje se u reakciji.

Podsjetimo da se još 2017. špekuliralo o gašenju DF-a i spajanju s drugim strankama ljevice, čime bi Komšić i nekoliko drugih dobili značajne pozicije unutar SDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close