Ministarstvo obrane vs Predsjedništvo BIH

Galić: General bojnik saznao vijest o umirovljenju sa web portala

Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić za Bljesak progovara o umirovljenju general bojnika Marka Stojčića
Vijesti / Politika | 19. 01. 2024. u 12:52 M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR /General bojnik Marko Stojčić

Imenovanje novog generalskog zbora u Oružanim snagama BiH u proteklom razdoblju glavna je tema u Oružanim snagama BiH.

''Ovo je novi udarac upućen hrvatskome narodu'', rekao nam je zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić.
Ministarstvo obrane BiH poslalo je prijedlog generala Predsjedništvu BiH, a samo nisu u potpunosti imenovani generali iz reda hrvatskoga naroda.

Komšićevi ''vojni analitičari'' su stava da imenovanje generala nije političko pitanje i da trebaju biti imenovani najsposobniji a ne najpodobniji, što se u konačnici i slažemo, navodi Galić.

Postavlja se pitanje zašto je član Predsjedništva BiH Željko Komšić, postavio svog kandidata za generala, koji nije usuglašen kao prijedlog Ministarstva obrane BiH koje jedino ima uvid u časničke rang liste čime je u konačnosti prekršen niz zakonskih i podzakonskih akata.

''Predsjedništvo BiH ima pravo odbiti postupiti po dostavljenom prijedlogu, ali je tada dužno zatražiti novi prijedlog kandidata od strane Ministra obrane jer Predsjedništvo nema ovlasti  vršiti izmjene u postupku postavljenja generala bez novog prijedloga Ministra obrane koji je jedini organ koji ima uvid u časničke rang liste.

Prijedlog dostavljenih imena iz Ministarstva obrane BiH prema Predsjedništvu BiH nije uzet u razmatranje nego je protuzakonito na mjesto generala postavljen Komšićev kandidat koji nije nikako dostavljen u prijedlogu Ministarstva obrane'', ponovno ističe Galić.

Željko Komšić je u svojstvu predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine nezakonito imenovao, smijenio i umirovio generale u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskoga naroda.

Kao Predsjedatelj predsjedništva, Komšić je izvršio umirovljenje general bojnika Marka Stojčića sa dužnosti Zapovjednika zapovjedništva za potporu OS BiH bez prijedloga Ministra obrane BiH čime je prekršen članak 15. i članak 30. stavak (1) Zakona o obrani BiH, i članak 48. stavak (2) Zakona o službi u OS BiH.

Odluka o imenovanju novih generala dostavljena je Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, ali nije potvrđena te samim time ne može niti stupiti na snagu dok je ne potvrdi zakonodavni organ, smatra Galić.

Narušavanjem i nepoštivanjem Zakona o obrani BiH narušen je integritet Oružanih snaga BiH i Ministarstva obrane BiH te kontinuitet dosadašnje prakse utemeljen na zakonskim procedurama, a gdje je ujedno narušena i operativnost funkcioniranja OS BiH.

Temeljem prethodno navedenoga, postavlja se pitanje je li ovim činom od strane predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Komšića, stavljen izvan pravne snage Zakon o obrani BiH i Zakon o službi u OS BiH.

Je li na snazi potpuno bezvlašće nepoštivanjem lex specialis zakona u Ministarstvu obrane BiH i Oružanim snagama BiH s obzirom na kršenje niza zakonskih odredbi, koje podliježu kaznenoj odgovornosti.

Dodatni apsurd je to što je general bojnik Marko Stojčić saznao vijest o svom umirovljenju sa web portala što dovoljno govori o bahatosti i samovolji pojedinaca unutar Predsjedništva BiH, dodaje Slaven Galić.

Željko Komšić je očito u svoje ruke uzeo i izvršnu i zakonodavnu vlast, preostala mu je još sudska kako bi ih upotpunio i izvršio udar na sami Ustav BiH, na kraju je dodao Galić.

Kopirati
Drag cursor here to close