Odlučno protiv

G7: Promjene granica su prijetnja regionalnoj sigurnosti

''Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine'' istakli su visoki dužnosnici.
Vijesti / Politika | 06. 05. 2021. u 10:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri vanjskih poslova i razvoja zemalja članica Grupe G7 i visoki predstavnik za vanjsku politiku Europske unije istakli su nakon jučerašnjeg sastanka kako se snažno protive pokušajima podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te su pozvali vlasti u zemlji da rade na reformama, piše N1.

Bosna i Hercegovina, odnosno regija Zapadnog Balkana, našla se na dnevnom redu među prioritetnim temama, a dužnosnici su poručili kako bi prekrajanje granica po etničkim linijama proizvelo prijetnju regionalnoj sigurnosti.

''Neopravdana nagađanja o promjenama granica duž etničkih linija nisu rješenje za izazove s kojima se suočava regija. Takve promjene predstavljale bi prijetnju regionalnoj sigurnosti. Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine'' istakli su visoki dužnosnici.

Pozvali su nadležne u BiH da implementiraju ''izborne i ograničene ustavne reforme'' kao i odluke Europskog suda za ljudska prava, te da blisko surađuju sa OSCE Uredom za demokratse institucije i ljudska prava (ODIHR) i Venecijanskom komisijom, kako bi zemlju približili realizaciji demokratskih aspiracija.

Dužnosnici su također pozdravili kandidaturu njemačkog kandidata za poziciju Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Kopirati
Drag cursor here to close