Glasovanje za Sabor RH

FOTO | Generalni konzul u Mostaru: ''Odziv dobar''; birači zadovoljni organizacijom

''Odziv je relativno dobar i sve protječe u najboljem redu'', potvrdio je generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić.
Vijesti / Politika | 16. 04. 2024. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru su jutros u 7 sati na sveučilišnom kampusu otvorena 23 biračka mjesta za Parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj koji se u iseljeništvu održavaju dva dana, 16. i 17. travnja od 7 do 19 sati.

Foto: Bljesak.info / Foto: Glasači na biralištima u Mostaru

''Biračka mjesta otvorena su na vrijeme i sve za sada protječe u redu i bez incidenata. S obzirom da su netom birališta otvorena odziv je relativno dobar i sve protječe u najboljem redu'', potvrdio je generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić.

Foto: Bljesak.info / Glasovanje za Sabor RH u Mostaru

Birači sa kojima smo razgovarali kažu da su zadovoljni organizacijom.

''Bio sam u veleposlanstvu, rekli su mi da ću biti prijavljen, pa evo sada idem glasovati'', kaže jedan od birača.

''Atmosfera je odlična. Izbori mi znače što i do sada - ništa posebno. Izašla sam jer je to moja građanska dužnost. Gužve nema, sve ide glatko. Kasnije će sigurno biti gužva'', kaže kratko za Bljesak.info Mostarka koja je glasovala među prvima.

Foto: Bljesak.info / Birački odbor na biralištu u Mostaru

Inače, hrvatski državljani s prebivalištem u BiH glasuju za tri zastupnika u Hrvatskom saboru koji se biraju iz XI izborne jedinice.

Osim u Mostaru, četiri biračka mjesta otvorena su u Sarajevu, jedno u Banja Luci, dva u Tuzli, pet u Vitezu, a četiri u Livnu i Orašju.

Foto: Bljesak.info / Birački odbor na biralištu u Mostaru

U Bosni i Hercegovini aktivno je registrirano 222.3000 birača. Najviše registriranih je u Mostaru (57.936), zatim u Orašju (10.253), Livnu (8.879), Vitezu (7.975), Sarajevu (7.160), Banjoj Luci (6.592) te u Tuzli (2.175).

Aktivno se nisu morali registrirati birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Hrvatske ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem iste.

Foto: Bljesak.info / Glasački listići

Birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, na dan izbora mogu glasovati u inozemstvu s potvrdom koju izdaje hrvatsko DKP u inozemstvu.

Osim u BiH, glasuje se još u Albaniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Italiji, Norveškoj, Portugalu, Španjolskoj, Švicarskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Indoneziji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kini, Turskoj, Katru, Australiji, Južnoafričkoj Republici, Egiptu, Kanadi, SAD-u, Argentini, Čileu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Srbiji i Kosovu.

Kopirati
Drag cursor here to close