Diplomacija

Forto optužio HDZ i SNSD da se bore protiv BiH

Prema Fortinim riječima, dio odgovornosti snose i oni koji su za Bosnu i Hercegovinu, jer ne rade dovoljno dobro.
Vijesti / Politika | 30. 10. 2021. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od uvjeta za rješenje krize jeste da i domaći politički akteri, koji tvrde da su za normalnu Bosnu i Hercegovinu, kao i dio međunarodne zajednice prijateljski nastrojen prema Bosni i Hercegovini počnu Milorada Dodika tretirati kao sigurnosnu prijetnju, rekao je u gostovanju na TVSA predsjednik Naše stranke Edin Forto.

''Država BiH ima jedan broj diplomata koji se bore protiv nje. To su često oni koje su postavili HDZ i SNSD. Često se desi da ljudi koji predstavljaju BiH širom svijeta po multilateralnim institucijama i vrlo bitnim veleposlanstvima i predstavništvima BiH rade protiv BiH'', rekao je Forto.

Pročitajte još

Prema Fortinim riječima, dio odgovornosti snose i oni koji su za Bosnu i Hercegovinu, jer ne rade dovoljno dobro.

''Onaj mali dio koji pripadne normalnim političkim snagama, koji barem ne ruše BiH, oni ne rade dovoljno ili nisu u prošlosti radili dovoljno. BiH se može obraniti izrazito jakom diplomacijom, jakim diplomatskim naporima koje mi nismo vidjeli. Iz našeg Predsjedništva, iz našeg Ministarstva vanjskih poslova evo u zadnje tri godine najdalje što dobace je govorno područje gdje se mi razumijemo. Ne postoji stvarni diplomatski pritisak iz BiH prema Američkom kongresu, prema Senatu, prema Bruxellesu koji treba da nas gura u pravcu jedne normalne države. Toga nema. S druge strane, vrlo je jak i vrlo organiziran pritisak preko Beograda, preko Zagreba i iz BiH za nešto potpuno drugo i onda se mi čudimo kada dođu strani diplomati i ponude nam nešto što nije dobro'', rekao je.

Rekao je da se na sastanku s predstavnicima američke administracije i EU koji su imale stranke opozicije na državnoj razini da se ''ne radi samo o pregovorima o Izbornom zakonu''.

''Prije svega govori se i o izmjenama Ustava kao što je jedna značajna izmjena Ustava u smislu implementacije presude Sejdić - Finci. O tome se pregovara. Neke od opcija koje smo čuli, već dugo kruže u javnosti. Možda da se skinu etnički predznaci članova Predsjedništva i Doma naroda na državnoj razini. Neki politički lideri za takvu izmjenu Ustava očekuju neku vrstu kompenzacije kroz Izborni zakon. Želim podsjetiti javnost da bi se Ustav izmijenio potrebna je dvotrećinska većina u Državnom parlamentu a da bi se Izborni zakon promijenio, potrebna uobičajena natpolovična većina. Tako da je za ustavne izmjene potrebno prikupiti širu bazu u Parlamentu BiH i vjerojatno je to jedan od razloga što međunarodni dužnosnici ne razgovaraju samo s vladajućom koalicijom koja je nego i s opozicijom'', rekao je.

Forto je, kako je priopćeno iz Naše stranke, izrazio i sumnju u kontekst u kojem se pregovori odvijaju da je možda i svjesno napravljen kako bi se pristalo na bilo što.

''Meni je čudno da razgovaramo u atmosferi straha i da nikako ne adresiramo problem tog konteksta u kojem donosimo ovu odluku, kao da je netko dao zeleno svjetlo da se ovako zaoštri kako bi mi pristali na bilo što'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close