Predsjednik Naše stranke

Forto: Od Dodika ništa nismo tražili

"Nismo nikad tražili da se imenuje bilo tko, pa ni netko iz reda bošnjačkog naroda iz RS. To nije politika Naše stranke".
Vijesti / Politika | 11. 01. 2023. u 10:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Naše strake Edin Forto prilikom gostovanja u emisiji "Jutro za sve" na BHRT-u pojasnio je zbog čega je odlučio biti kandidat za državnog ministra prometa i komunikacija, prenosi Avaz.

Forto je također govorio i o kritikama koje su mu upućene, a najoštriji je bio državni zastupnik Zlatko Miletić.

Odgovorio na optužbe

"Obećali smo da ćemo izvesti politiku Naše stranke iz Kantona Sarajevo. Implementacijom koalicijskog sporazuma mi to obećanje ispunjavamo. To je želja da se politika Naše stranke čuje dalje i šire o Sarajeva", rekao je Forto.

Odgovorio je na optužbe da se time SNSD-u osigurava jedan državni ministar iz reda bošnjačkog naroda, jer se Forto izjašnjava kao Bosanac, zbog čega spada u kategoriju "ostali".

"To je apsurdno. Naša stranka je stranka Ostalih. Stranka Bosanaca i Hercegovaca, 53 posto, prema statistici, izjašnjava se neetnički ili nekonstitutivni u Našoj stranci. Mi tu politiku želimo prezentirati gdje god se nalazimo, nama to apsolutno nije tema".

"Teško je utjecati na to koga će imenovati drugi koalicijski partneri. Osoba o kojoj govorite, koja bi mogla biti Bošnjak, kao što je dogovoreno u koalicijskom sporazumu, imenovat će SNSD i SDP u konsenzusu", kazao je Forto.

Previranja unutar Osmorke

Dodaje da SDP, odnosno predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, a suštinski i cijela koalicija Osmorke, nije dala suglasnost za SNSD-ov prijedlog da to bude Denis Šulić. Kaže da je taj prijedlog i povučen.

Forto je komentirao i previranja unutar Osmorke na državnoj razini. Miletić je izjavio da je ''Naša stranka ponudila Dodiku da izabere ministra iz reda Bošnjaka''.

"Miletić je čovjek sa kredibilitetom. Jako je zazvonilo ono što je rekao u jednoj TV emisiji. Imali smo jedan sastanak sa Miletićem u ponedjeljak. Razjasnili smo sve ono za što je on rekao da nije imao dovoljno informacija".

"Po onom što sam vidio kod njega, možda bi bio drugačiji nastup da je imao sve informacije. Zašto nisu podijeljene ove informacije između koalicijskih partnera, konkretno NES-a koji je koalicijski partner Miletića, na čijoj je listi ušao u državni parlament, ne mogu u to ulaziti", rekao je Forto.

''Od Dodika nismo ništa tražili''

Dodao je da nije točno da je Naša stranka ponudila Dodiku da izabere ministra iz reda Bošnjaka.

"Nismo nikad tražili da se imenuje bilo tko, pa ni netko iz reda bošnjačkog naroda iz RS. To nije politika Naše stranke. Svi koji su bili na sastancima znaju da nije točno. Nismo tražili ni od koga, pa ni od Dodika, da se neko imenuje", istaknuo je Forto.

Naglasio je da su za te pregovore svi znali, uključujući i one koji ih danas kritiziraju. Na primjedbe da su dali ''SNSD-u dali četiri ministra'', naglašava da je to zatečeno stanje, ali i napominje da jedan SNSD-ov ministar treba dobiti suglasnost koalicije.

Forto je dodao i da su počeli pregovori o formiranju Vlade KS, kao i federalne Vlade u koje će biti uključeni i NES i Stranka za BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close