Priopćenje

Formirano Vijeće za ustavnopravna pitanja

Rad članova i ostvarivanje funkcija Vijeća za ustavnopravna pitanja zasniva se na pro bono osnovi.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2023. u 19:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pri Uredu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića formirano je Vijeće za ustavnopravna pitanja s ciljem razmatranja određenih pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH.

Vijeće razmatra aktualna pitanja iz oblasti ustavnopravnog poretka, o čemu daje prijedloge i mišljenja koja član Predsjedništva BiH Denis Bećirović može uzeti u obzir prilikom donošenja odluka u funkciji ostvarivanja prava i dužnosti člana Predsjedništva BiH. Rad članova i ostvarivanje funkcija Vijeća za ustavnopravna pitanja zasniva se na pro bono osnovi.

Konstituirajućoj sjednici prisustvovalo je 19 pravnih stručnjaka iz oblasti pravne znanosti, pravne struke i prakse, među kojima su akademici i profesori pravnih fakulteta, koji su izrazili spremnost da svojim znanjem, iskustvom i praktičnim djelovanjem daju doprinos razmatranju najvažnijih pitanja koja se odnose na dalji demokratski razvoj Bosne i Hercegovine i ubrzanje njenog napretka u euroatlantskim integracijama.

Savjet je posebno razmotrio aktualna pitanja zakonskog uređenja državne imovine. U vezi s tim, Savjet je stanovišta da uređenje državne imovine u konačnici mora biti pravno, a ne političko pitanje, da ono mora biti u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i zakonom, kao i sa odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Za predsjednika Savjeta za ustavnopravna pitanja imenovan je dr. Nedim Ademović, ekspert za ustavno pravo, priopćeno je iz Press ureda Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close