Susret

Bećirović u Bruxellesu: BiH će intenzivirati svoj put prema NATO-u

Bećirović je naglasio kako je sigurnost Bosne i Hercegovine neodvojiva od sigurnosti NATO-a, kao i da konkretna politička i praktična podrška uključuje i paket izgradnje obrambenih sposobnosti.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2023. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas u Bruxellesu s predsjedateljem Vojnog komiteta NATO-a admiralom Robom Bauerom.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, u sklopu dobro osmišljene posjete Bruxellesu Bećirović je admiralu Baueru zahvalio mu na konkretnoj i kontinuiranoj podršci državi Bosni i Hercegovini. Inače, admiral Bauer je najviše rangirani vojni autoritet Sjevernoatlantskog saveza.

U vrijeme kompleksnih globalnih i regionalnih sigurnosnih izazova član PBiH Bećirović je poručio da će država Bosna i Hercegovina intenzivirati svoj put prema NATO-u i u tom kontekstu je iskazao osobnu opredijeljenost da će učiniti sve u skladu sa svojim ovlastima, donesenim zakonima, te strateškim odlukama da Bosna i Hercegovina što prije postane članica NATO-a.

On je naglasio kako je sigurnost Bosne i Hercegovine neodvojiva od sigurnosti NATO-a, kao i da konkretna politička i praktična podrška uključuje i paket izgradnje obrambenih sposobnosti. Također je naveo da je potrebno ubrzano djelovati kroz jačanje obrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH kako bi one mogle efikasno štititi nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine.

Na kraju sastanka član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izrazio je nadu da će predstojeći samit NATO-a u Litvaniji u junu ove godine biti još jedna prilika da se ukaže na značaj ubrzanog kretanja Bosne i Hercegovine ka NATO-u, te da će se BiH poslati jasna poruka da je članstvo u NATO-u izvjesna opcija.

Kopirati
Drag cursor here to close