Veleposlanik Velike Britanije

I s Otoka dolaze sankcije?

''Nastavit ćemo podržavati bh. institucije i raditi s našim međunarodnim partnerima''.
Vijesti / Politika | 24. 01. 2022. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon sankcija zbog podrivanja ustavnopravnog poretka BiH i korupcije, a koje su uvele Sjedinjene Američke Države, uslijedila je i podrška Velike Britanije, koja trenutno razmatra svoje opcije.

Veleposlanik Velike Britanije u BiH Matthew Field za Avaz kaže da su restriktivne mjere, uključujući i sankcije, na stolu te da su razgovori o narednim potezima u tijeku.

Izbori najbolji način

''Nastavit ćemo podržavati bh. institucije i raditi s našim međunarodnim partnerima, kako bismo osigurali da svako zbog negativnog djelovanja mora snositi posljedice. Sankcije nisu čarobni štapić, ne mogu riješiti sve izazove s kojima se ova zemlja suočava, ali mogu biti koristan način jačanja mehanizma provođenja sankcija za one koji vjeruju da mogu djelovati nekažnjeno'', kaže Field.

Podsjeća na to da i bh. pravosudni sistem treba biti odgovor na pojave kršenja zakona ili neustavnih aktivnosti na bilo kojem nivou vlasti i ispuniti svoje obaveze prema građanima.

''Izbori ostaju najbolji način da se neuspješan političar skloni s pozicije. Vrijeme je da osobe na vlasti snose odgovornost za svoje aktivnosti'', ističe Field.

Građani zaslužuju bolje

Trenutna politička situacija u BiH, dodaje, predstavlja rizik po stabilnost i budućnost zemlje.

''RS se vodi opasnim i putem podjela, što će samo povećati njenu izolaciju. Ponovno su građani ti koji podnose teret ovih aktivnosti, koje podižu tenzije i nepovjerenje i štete naporima na poboljšanju ekonomije i privlačenju stranih investicija. Građani zaslužuju bolje, odgovornije liderstvo od svojih izabranih predstavnika'', kaže Field.

Ističe zaključke s posljednjeg sastanka Vijeća za implementaciju mira, gdje su ovakve pojave osuđene, a bh. lideri pozvani da grade atmosferu međusobnog povjerenja, da se uključe u dijalog i prestanu s retorikom podjela.

Uplašen veliki broj građana

''Veliki broj građana širom zemlje je uplašen, a razumijem i zašto. Napadi na državne institucije, uključujući Oružane snage, namjerni su pokušaj odvraćanja pažnje s neuspjeha. Ali su, također, i opasni i destabilizirajući, posebno u kombinaciji s govorom mržnje i podjelama. Govorit ću za Veliku Britaniju, iako mislim da to važi i za sve druge istomišljenike, partnere i prijatelje ove zemlje. Ne možemo i nećemo dozvoliti zlonamjernim akterima da podijele ovu zemlju niti da unazade napredak postignut u posljednjih 26 godina'', poručuje veleposlanik Field u razgovoru za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close