Veleposlanik

Field: BiH je puna potencijala, samo nedostaje volje

Govoreći o Središnjem izbornom povjerenstvu BiH i nepravilnostima kojima su prijavljivane, Field ističe kako je čuo ''zabrinutost mnogog broja ljudi'' hoće li moći glasovati iz inozemstva.
Vijesti / Politika | 03. 11. 2020. u 21:00 Bljesak.info
Field: Borba protiv terorizma je zajednička borba

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UK je partner BiH i želimo spriječiti scene poput onih u Austriji i Francuskoj, kako ovdje, tako i u UK, kazao je Matthew Field, veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u BiH.

Na upit je li terorizam gospodarska prijetnja i kako se boriti protiv istog, Field je istaknuo kako mu je bilo jako žao kad je čuo što se dogodilo u Austriji.

Okretanje budućnosti

''Ujedinjeno Kraljevstvo je to iskusilo više puta i ovo samo jača našu odluku da se borimo protiv svakog radikalzima. UK je partner BiH i želimo spriječiti ovakve scene i ovdje i u UK'', kazao je veleposlanik Field.

Veleposlanik je istaknuo kako i u Britaniji postoje isti problemi.

''Moramo ojačati zajednice, ovo je zajednička borba'', dodao je.

Na upit o problemima mladih u BiH, Field kaže da se može osloniti na ono što čuje.

''Odlasci mladih i talentiranih ljudi, korupcija na mnogim razinama… loša infrastruktura, komplicirani birokratski protokoli, sve su to problemi, jedino pozitivne promjene na svim ovim poljima mogu dovesti do napretka na putu u BiH i NATO i pomoći da se stvori bolja BiH'', kazao je veleposlanik.

Govoreći o borbi protiv korupcije, Field kaže kako se tijekom izborne kampanje vidjelo da treba biti okrenut budućnosti.

''Svaki kandidat bi se trebao pitati kakvu budućnost može osigurati svojim glasačima. Nisam vidio toliko tog fokusa prema budućnosti, puno više je bila priča bazirana na podjelama i prošlosti, mislim da glasači žele promjene i pravu vizu za budućnost'', rekao je britanski veleposlanik u BiH.

Govoreći o problemu nacionalizma u BiH, kaže kako je ''teško objasniti'' zašto je to tako.

''Moguće je ponuditi pravu viziju budućnosti jer se meni čini da je BiH zemlja puna potencijala, a samo nedostaje volje'',, rekao je.

Dodao je da je UK veliki prijatelj BiH.

''Mi smo udvostručili našu pomoć, ali ovo nije moja zemlja, ovo je zemlja bh. birača, oni se moraju odlučiti za sebe'', dodaje Field.

Spominjući izbore koji bi se trebali održati u Mostaru, on kaže da su lokalni izbori važni jer lokalne vlasti rade na mnogim pitanjima važnim za građane.

''Meni je drago da će ljudi u Mostaru dobiti priliku da glasuju prvi put nakon 12 godina. Prošli tjedan sam bio u Mostaru i razgovarao s mladima i slušao njihove ideje… Moram reći da je ideja kako se ne mora glasovati pokušaj da se smanji broj birača. Ako ste zadovoljni sa svime – glasujte, ako niste – opet glasujte'', kaže on.

Govoreći o Središnjem izbornom povjerenstvu BiH i nepravilnostima kojima su prijavljivane, Field ističe kako je čuo ''zabrinutost mnogog broja ljudi'' hoće li moći glasovati iz inozemstva.

Partnerstvo

''SIP je u tom smislu važna institucija kako bi se radilo na povjerenju birača u izborni ciklus… SIP je samo jedan lanac u tom ciklusu'', dodao je.

Govoreći o broju žena na izbornima listama i kampanji koja potiče angažman žena na listama, Field ističe da je to jedan od prioriteta njega i Ujedinjenog Kraljevstva kao takvog.

''BiH ima premali broj žena na pozicijama gdje se donose odluke. Kada pogledamo iskustvo žena u javnom djelovanju u BiH, taj mali broj nije iznenađenje, one dobijaju puno više prijetnja od svojih muških kolega ili su predmet zlostavljanja… Njima se pokušava stvoriti osjećaj da tu nije mjesto za njih, ali su svi na dobitku kad je više žena izabrano'', ocijenio je on.

Govorio je i o partnerstvu u projektima između UK i BiH i koliko je korona iste smanjila, a kaže kako imamo projekte koji izravno podržavaju reforme.

''Pomažemo poboljšanju poslovnog okruženja, osnažujemo Oružane snage, u školama uvodimo IT projekte, pripremamo djecu za poslove 21. stoljeća…'', kaže Field i dodaje da se podržavaju reforme pravosuđa te da se radi s mladima diljem zemlje.

Kako kaže, tijekom pandemije koronavirusa, ''fokus mora biti na zdravlju'', javlja BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close