Početak mandata

Mostar: Evo koji vijećnici kriju imovinske kartone

SIP BiH objavio je popis osoba koje nisu ispunile zakonsku obvezu dostavljanja Izjave o imovinskom stanju
Vijesti / Politika | 28. 07. 2021. u 13:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ibro Husnić (SDA), Jasmin Pandur (SDA), Antonio Zelenika (HDZ), Ivan Zelenika (HDZ), Marko Novak (HDZ), Stanko Ćosić (HDZ), Damir Šunjić (HDZ), Goran Bošnjak (HDZ) i Miroslav Grubišić (HDZ) nisu Središnjem izbornom povjerenstvu dostavili obrazac Izjave o imovinskom stanju na početku mandata za saziv 2020.-2024. godine.

Podsjećamo, ranije smo pisali da bivši gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić (HDZ) nije dostavio imovinski karton na kraju mandata, a isto nisu, SIP BiH je obavijestio da isto nisu učinili ni Ljubica Mavrak (SDS), Slobodan Mavrak (SDS). 

Inače, SIP je na 58. sjednici održanoj 28.07.2021. godine, nakon okončanog postupka provjere dostavljenih obrazaca izjave o imovinskom stanju izabranih dužnosnika nakon isteka mandata u mandatnom sazivu 2016.-2020. godina, odnosno na početku mandata dužnosnika izabranih na Lokalnim izborima 2020. godine, ustanovilo da značajan broj dužnosnika nije dostavio potpisanu izjavu o svom ukupnom imovinskom stanju propisanu članom 15.8 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Sukladno navedenim, Središnje izborno povjerenstvo BiH će posredstvom općinskih/gradskih organa vlasti obavijestiti dužnosnike koji još nisu dostavili izjave o imovinskom stanju da su to dužni uraditi u roku od sedam dana od dana prijema obavještenja kako Središnje izborno povjerenstvo BiH ne bi primijenilo odredbe članka 19.9 stavak (1) točka r) i članka 19.10 Izbornog zakona BiH kojima su propisane kazne za nedostavljanje izjave o imovinskom stanju.

Naime, u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine navedeno je da su izabrani političari obavezni da prije kandidiranja na izborima na odgovarajućem obrascu podnesu račun javnosti o svojoj imovini te da isto učine nakon završetka mandata, međutim sankcije i odgovornost nisu predviđeni.

S druge strane, ni kad dostave imovinski karton, to ne znači ništa jer u zakonu je navedeno da "SIP nije odgovorno za točnost podataka koji se odnose na podatke sadržane u obrascu" pa ispada da dužnosnicima kad sjedaju u fotelje i kad s njih odlaze trebamo vjerovati.

 

Kopirati
Drag cursor here to close