''Mi o odlučujemo, a ne State Department''

Izetbegović o stavljanju Novalića na crnu listu SAD-a

'' Što se mene tiče on je bio jedan dobar premijer, on je dobar posao uradio, rezultati su tu'', kaže Bakir Izetbegović
Vijesti / Politika | 04. 10. 2022. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović smatra da se izricanjem sankcija gubi vjerodostojnost premijera Fadila Novalića.

Nakon što je otkazana hitna sjednica Doma naroda PSBiH, na kojoj se trebalo raspravljati o ukidanju trošarina i uvođenju diferencirane stope PDV-a, obratio se izbornik SDA Bakir Izetbegović, koji se osvrnuo i na stavljanje na američku crnu listu premijera FBiH Fadila Novalića.

''Ne vidim tu neki problem, da uradite dobre stvari za penzionere i da ih obavijestite o tome. Ne vidim šta je razlog da se baš ovako postupi od strane američke administracije. Bojim se da samo izricanje sankcija gubi vjerodostojnost kroz ovakva obrazloženja za premijera Novalića. Što se mene tiče on je bio jedan dobar premijer, on je dobar posao uradio, rezultati su tu. Mi o tome odlučujemo, a ne State Department, pa vidjet ćemo'', kazao je Izetbegović.

Podsjećamo, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić stavljen je na američku crnu listu zbog, kako navode, potkopavanja demokratskih procesa, prenosi N1. U obrazloženju navode da je Novalić zloupotrijebio  podatke o umirovljenicima u korist vlastite političke stranke, a protivno zakonima BiH.

''Novalić je u tjednu prije izbora 2018. koristio podatke o umirovljenicima do kojih je došao preko svoje službene pozicije kako bi poslao pisma u kojima je naveo svoja postignuća i obećao povećanje mirovina u zemlji u kojoj pitanje mirovina ima jaku političku važnost. Ovaj postupak predstavlja kršenje zakona BiH i odražava širi, javno objavljeni obrazac korištenja njegovog položaja političkog utjecaja za osobnu ili stranačku korist, podrivajući demokratske procese ili institucije u BiH'', navedeno je iz ministarstva financija SAD-a.

Odluku američke administracije na društvenim je mrežama komentirao bh. novinar Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

''Mnogo je objava o tome da Amerikanci nisu mogli Novaliću naći ništa, pa su mu sankcije dali za pismo umirovljenicima. Da bude jasno - Novalić je sankcije dobio zbog afere respiratori i namjenske industrije, ali budući da je suđenje u tijeku to nije mogao biti formalni razlog za sankcije'', poručio je Ivica Puljić. 

Izetbegović o otkazivanju sjednice

Bakir Izetbegović je ocijenio da su izaslanici Kluba srpskog naroda i delegati Kluba hrvatskog naroda namjerno eskivirali dolazak na današnju sjednicu Doma.

Video: Izetbegović: Delegati iz Kluba Hrvata i Srba namjerno eskivirali dolazak na sjednicu

''To će i nastaviti raditi. Mi koji smo došli poslali smo jasnu poruku, a to je da stojimo iza onoga što smo obećavali u predizbornoj kampanji. Glasali bismo za zakone o akcizama i PDV-u. Pokušat ćemo ponovo, a predsjedavajući Doma Nikola Špirić (SNSD) je rekao da ćemo o akcizama i PDV-u govoriti kroz redovnu sjednicu'' rekao je Izetbegović.

Dom naroda je na današnjoj hitnoj sjednici trebalo da razmatra Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Zastupnički dom i Dom naroda državnog parlamenta ranije su usvojili ova dva zakona, ali u različitim tekstovima, pa je bilo potrebno usuglasiti ih između dva doma.

Usvajanjem predloženih izmjena bi se ukinulo plaćanje akciza na gorivo u razdoblju od šest mjeseci, s mogućnošću produženja za još tri mjeseca, što bi dovelo do smanjenja cijene goriva, a drugim zakonskim prijedlogom bi bila uvedena nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te 22 posto na luksuznu robu.

Kopirati
Drag cursor here to close