Sučeljavanje

Evo kako bi stranke riješile parking u Mostaru

Predizborna priča o mostarskom parkingu, jednom simbola kaosa u gradu, različita je kod stranaka koje traže naklonost birača na lokalnim izborima koji će se održati nakon 12 godina prometnog kaosa kojeg Mostar nikako da se riješi.
Vijesti / Politika | 07. 12. 2020. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča s parkingom u Mostaru jedna je od onih koja se, unatoč pokušajima, može svesti na propalu priču. Na ulicama su postavljeni aparati za naplatu parkinga koje koristi tek neki pristojni i zbunjeni turist.

Mostarci su pak i nemarni ali i primorani parkirati automobile gdje stignu. Nažalost, zbog toga najviše trpe pješaci, a o tome kako prepreke svladavaju majke s kolicima i invalidi pisalo se, pitalo i ostajalo bez odgovora.

U svojim predizbornim planovima Hrvatska republikanska stranka kaže kako pitanje mirujućeg prometa, odnosno parkinga u Mostaru leži u ''dosljednoj primjeni postojećih zakonskih odredbi, odgovornosti za što leži na višim razinama''.

''Drugo, treba uraditi reviziju dosadašnjeg utroška sredstava utrošenih u nepostojeće poduzeće Mo-Parking, gdje se novac trošio netransparentno i nezakonski. Dovoljno je spomenuti trošenje 220.000 eura bez procesa javne nabavke za program sms-parkinga. Dalje, odraditi Studiju izvodljivosti utemeljenu na Gradu Mostaru (postojeća, na osnovu koje je formiran Mo-Parking je urađena za grad Zagreb), paralelno s tim ukloniti ostavljena vozila, vozila koja su na prodaju, uvesti pješačke zone, popraćene gradskim autobusnim linijama, te izgraditi nove gradske parking-površina s popratno uređenom prometnom infrastrukturom'', navodi HRS.

Lista Pravo na grad podsjeća kako je Grad Mostar usvojio studiju regulacije mirujućeg prometa, formirao poduzeće Mo-Parking, nabavio opremu.

''Potrebno je osigurati dozvolu za rad, definirati cijene parkinga i početi raditi. Mostar je jedini grad u regiji i šire koji ne naplaćuje svoj parking prostor. Ovdje postoji prilika za dodatne proračunske prihode. Studija kaže kako je moguće nakon stavljanja svakog parking mjesta u funkciju, uprihodovati oko sedam milijuna maraka. To je dvanaest posto na trenutni proračun. Da je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća urađeno sve što treba, zaradili bismo 56 milijuna maraka do sada, znači, jedan kompletni godišnji proračun. Ali, vodeće političke strukture to nisu dozvolile. Oprema, tri nova pauka i dan danas trunu umjesto da su u funkciji, građani se rugaju parking aparatima, dok se turisti zbunjuju i varaju. Ovo pitanje, Gradsko vijeće može riješiti odmah'', navodi ova lista i naglašava kako će zagovarati provedbu Studije za koju smatraju  da je odlična i moderna i da će doprinijeti razvoju tržišta tehnologije i komunikacije.

HDZ 1990 kaže kako je cilj osnivanja spomenutog poduzeća bio da se uredi mirujući promet, da se od naknade za korištenje javnih (parking) površina, osiguraju prihodi za rad poduzeća, uređenje novih parking mjesta i da se zbrine dio prekobrojnih uposlenika u Gradskoj upravi.

''Međutim, pokušaj se slomio o zid zakonskih nedorečenosti i ishitrenih odluka Gradske vlasti. O čemu se radi? Zakonska regulativa u Federaciji BiH, je propisala da su prekršajne sankcije isključivo u nadležnost Ministarstva unutarnjih poslova. Samim time nisu primjenjive od strane JP Mostar Parking. Bez obzira što Grad ima vlasništvo nad javnim parking prostorima. A jasno je da se red u javni prostor ne može uvesti bez kaznenih mjera. Pokušaji oko usuglašavanja nadležnosti nisu uspjeli pa je uređenje mirujućega prometa u Mostaru ostalo neriješeno'', navedeno je iz ove stranke..

HDZ 1990 kaže kako je teško povjerovati da se išlo u osnivanje poduzeća i nabavku opreme prije nego su utvrđene zakonske i administrativne pretpostavke. Dodaju kako to ne iznenađuje, kad je u pitanju gradska vlast.

''Godinama je nabavljeni vozni park prepušten zubu vremena i pitanje je u kakvome je uporabnom stanju. Zato će novo Gradsko vijeće trebati odmah pokrenuti inicijativu za usklađivanje zakonskih nadležnosti i ovaj problem riješiti što prije'', navodi HDZ 1990.

Naša stranka kaže kako je proces uređivanja oblasti promet u mirovanju kompleksan proces.

''Rješenja za ovaj problem zavise i od gradske zone odnosno područja o kojem govorimo. Gradsko područje Stari grad, vjerojatno ima najveći problem po ovom pitanju. Trotoari na prostoru naselja Luka su u potpunosti blokirani jer ne postoji predviđena parking površina za stanovnike ovog naselja. Nakon Luke, potez oko samog Starog mosta ima problem nedostatka parking mjesta zbog ogromnog broja turista koji cirkuliraju na ovom području. Za ovo područje kao jedno od mogućih rješenja vidimo izgradnju podzemnih parking mjesta u jednom od objekata koji se trenutno nalazi u ruševnom stanju. Postoje izrađena i javnosti dostupna idejna rješenja za neke od ovih objekata koji bi zadržali svoj autentični vanjski izgled ali bi doživjeli u unutrašnjosti potpunu prenamjenu, te bi se u prizemlju moglo računati i na značajan broj parking mjesta. Na ovaj način rješavamo dva problema u jednom: ruševine i parking'', navodi Naša stranka.

Dodaju kako postoji prostor u blizini Konaka na kojem bi se mogla sagraditi etažna parking garaža.

''Ako bismo u blizini Razvitka sagradili još jednu podzemnu garažu, za što postoji prostor - to bi onda riješilo pitanje parkinga na području Glavne ulice te bi ovaj dio grada učinilo prohodnim za pješake i rekreativce jer bi vozila bila sklonjena s trotoara. U ovim podzemnim garažama kao i svim ostalim javnim površinama namijenjenim za parking tarifnom politikom bismo odredili simbolične cijene godišnjih vinjeta za stanovnike naselja i druge cijene za sve ostale, posjetitelje i turiste, sve u skladu sa zonama o kojima govorimo, od onih najfrekventnijih u staroj jezgri, do onih manje prometnih'', navode iz Naše stranke.

Smatraju kako bi se naplatom parking mjesta smanjile gužve u središte grada kao i zagađenje ispušnim plinovima.

''Grad bi dugoročno osigurao priliv sredstava u proračun koje bi mogao između ostalog usmjeriti i na kvalitetniji javni promet te druga alternativna prijevozna sredstva kao što su bicikla ili električni romobili koji bi se svima stavili na raspolaganje. Također, važno bi bilo i modernizirati i olakšati način samog plaćanja parkinga, omogućiti da se to učini putem SMS-a, kao što se to radi u drugim gradovima u Europi'', rečeno nam je iz ove stranke.

Koalicija za Mostar 2020 kaže kako će insistirati da se prvo uradi studija mirujućeg prometa, ''koja će egzaktno, na osnovu dinamičkog i statičkog brojanja i anketiranja vozača, dati odgovor o postojećem stanju''.

''Na osnovu potreba proisteklih iz studije, treba donijeti neophodne prostorno planske dokumente koji će omogućiti izgradnju dovoljno parking prostora i javnih garaža, i uz neophodno dosljedno provođenje odredbi Zakona o prometu će se uspješno i dugoročno riješiti pitanje mirujućeg prometa u Gradu Mostaru'', kažu iz ove koalicije.

Koalicija Mostar Moj dom smatra kako bi pitanje mirujućeg prometa i općenito parkinga u Mostaru riješili s nekoliko lokacija javnih garaža.

''Koalicija Mostar moj dom je u svom programu ovo pitanje posebno naglasila gdje već 25 godina nakon rata nije bilo sustavnog pristupa rješenju ovog problema. Mi predlažemo da se na mjestu gradnje Športsko-kulturnog centra ostavi prostor za parking i druge sadržaje a sama dvorana gradi na drugoj lokaciji. Projekti koji su rađeni prije 35 i više godina ne mogu biti rješenja za današnje stanje u Mostaru. Mi dvoranu vidimo na prostoru bivše Vojarne u Rodoču a koja bi sa svojom prometnom (udaljena niti kilometar od Zračne luke i čvora autoceste) povezanošću te rješenjem sigurnosnog problema bila idealna lokacija'', kažu iz ove koalicije.

HDZ BiH kaže kako su povećanje broja automobila kao i dnevne migracije, uz nedovoljan broj parking mjesta u zgradama novogradnje, doveli su do problema s mirujućim prometom odnosno parking mjestima u gradu. Prekategorizacijom određenih gradskih prometnica u magistralni put, izvjesno je, smatra HDZ BiH, da će se i parking mjesta u desnoj traci ''izgubiti''.

''Ono što moramo napraviti je obnova i racionalizacija postojećih površina kako bi mogli povećati broj parking mjesta, kao i obaveza da svaka nova stambena zgrada ima podzemnu garažu ili vanjska parking mjesta u skladu sa brojem stambenih jedinica. Ukoliko prostor dozvoljava a takvih primjera imamo u zapadnim zemljana, gdje stambeno – poslovni objekti imaju parking mjesta inkorporirana i u nadzemni dio objekta'', naveli su iz HDZ-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close