Nama je jasno?

Evo dodatnih pitanja: Što je Europi nejasno?

Pitanje 14. Postoje li postupci za razrješenje entitetske vlade na razini Federacije BiH nakon izglasavanja nepovjerenja vladi u entitetskom parlamentu?
Vijesti / Politika | 01. 07. 2018. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodatni posao za bh. institucije - nakon što je odgovoreno na više od 3.000 pitanja, naša zemlja od Europske komisije dobila je dodatnih 655, na koja će sve razine vlasti odgovarati sljedećih mjeseci. Federalne institucije su, kažu nadležni, uglavnom spremne. Ipak, dosadašnja iskustva pokazala su da će odgovaranje na neka od pitanja ići teže, objavila je Federalna televizija.

Nejasno je Europi ostalo više od stotinu pitanja političkog karaktera. Među njima i godinama bolne točke bh. institucija: pitanja podjele nadležnosti, rodne ravnopravnosti, strateškog planiranja. Popis je dug, navodi Federalna televizija te je objavila neka od postavljenih pitanja federalnoj razini.

Pitanje 14. Postoje li postupci za razrješenje entitetske vlade na razini Federacije BiH nakon izglasavanja nepovjerenja vladi u entitetskom parlamentu?

Pitanje 16. Koliko često su parlamenti usvajali propise po hitnom postupku u proteklih pet godina?

Pitanje 23. Od svih propisa koji su usvojeni u proteklih pet godina, koliko je bilo prijedloga zakona na inicijativu parlamenta?

Dodatna pitanja nisu popravni ispit, ali jesu posao koji će institucije u Federaciji teže obaviti. Prvi u nizu problema, ponovo, prijevod.

''U RS-u postoji 39 prevoditelja, dok je u Federaciji njih samo šest u pet institucija i to je nešto što će Vlada Federacije trebati vrlo brzo riješiti kako bismo mogli odgovoriti na ove nove zadatke'', kazao je direktor Ureda Vlade FBiH za europske integracije Vjekoslav Čamber.

A onda i dobra volja za kompromisom koje najčešće - nedostaje. Kada se odgovori i prikupe, slijedi novo pitanje: kako ih provesti. Nadležni su već sada složni da će pojedine propise biti teško uskladiti s europskima. Stoga su dodatna pitanja samo uvod. Fokus ostaje na reformama.

''Znate da će nam trebati dodatne reforme, znate da je to ključno, ne samo da bi se prekrižila neka pitanja, da bi se nešto tretiralo kao završeno, nego vi svi kao parlamentarci znate koji je značaj ovih pitanja'', poručio je u obraćanju federalnim parlamentarcima šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.


Odgovore na pitanja kroz analize već su dale nevladine organizacije. CCI navodi da Federalni parlament u prvom kvartalu ove godine nije razmatrao nijedan od 15 zakona utvrđenih na Vladi u tom razdoblju. Zabilježeno je 116 izvanrednih sjednica Vlade. Inicijative parlamentaraca bile su rijetkost. A usvojeno, često je sudski oboreno. Poruka Europskoj uniji stoga je - jasna.

''Činjenice su takve kakve jesu i mislim da će to biti znak EU da se događa ono što, manje-više, svi znamo - da kompletna struktura vlasti na bilo kojoj razini radi izrazito netransparentno. Izvršna vlast je preuzela obvezu da se bavi reformskom agendom, a znamo da sve ono što se barem u proteklu godinu radilo nije imalo veze s tim zakonima'', kaže autor portala Istinomjer Dalio Sijah.

''Rok koji se spominje za odgovaranje na dodatna pitanje je tri mjeseca. S posljednjom krizom federalne vlasti, teško je očekivati novi pomak. Tako ćemo Europskoj komisiji dostaviti rezultate, među kojima nema puno reformskih zakona kojima bismo se mogli pohvaliti'', navodi Federelna televizija.

Kopirati
Drag cursor here to close