Džeba

Europski put i nametanje ne idu jedno s drugim

Džeba navodi da je stav iz Bruxellesa "da ne možemo sa strancima biti suvereni i samostalni kandidati za Europsku uniju".
Vijesti / Politika | 29. 03. 2024. u 19:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nametanje odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta vezanih za Izborni zakon nije poželjno jer to narušava europski put Bosne i Hercegovine'', kazao je za BHRT Damir Džeba, izaslanik u Klubu hrvatskog naroda u Federalnom parlamentu.

''Nismo kroz integritet institucija Bosne i Hercegovine došli do Izbornog zakona'', rekao je Džeba i dodao kako je prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji je ministar pravde BiH Davor Bunoza uputio u proceduru dobio sve relevantne preporuke.

''Ovaj prijedlog je prošao sve i dobio preporuku da ide u parlamentarnu skupštinu. Dobio je preporuku i Vijeća ministara i dijela međunarodne zajednice. Naprasno je prekinut najavom nametanja od strane Schmidta'', rekao je Džeba.

''Ako smo kroz 14 zakona koji smo usvojili dobili zeleno svjetlo zašto ovakva reakcija Schmidta. Jedno s drugim ne ide'', rekao je.

Ponovio je i stav iz Bruxellesa "da ne možemo sa strancima biti suvereni i samostalni kandidati za Europsku uniju".

''Zeleno svjetlo je bio pozitivan iskorak, bilo je smanjenih kriterija, i zbog geopolitičkih prilika, ali je ovo narušeno najavama nametanja Izbornog zakona'', smatra Džeba.

Dodao je kako nametanje od strane visokog predstavnika i izjave Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, koji kaže da je vrijeme za preslagivanje vlasti, ruši kapacitet koalicije na državnoj razini.

Video: Damir Džeba za BHRT
Kopirati
Drag cursor here to close