Što to znači?

Europski parlament usvojio Direktivu o dostupnosti podataka javnog sektora

Tekst Direktive koji je usvojio Europski parlament službeno mora odobriti Vijeće EU-a. Države članice zatim imaju dvije godine za provedbu revidiranih propisa prije nego što oni stupe na snagu.
Vijesti / Politika | 05. 04. 2019. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski parlament odobrio je u četvrtak 4. travnja Direktivu o otvorenim podacima i informacijama javnog sektora, kojom će se znatno poboljšati dostupnost i inovativna uporaba javnih i javno financiranih podataka te tako pridonijeti razvoju tehnologija za koje se upotrebljavaju velike količine podataka, primjerice umjetne inteligencije.

Tekst Direktive koji je usvojio Europski parlament službeno mora odobriti Vijeće EU-a. Države članice zatim imaju dvije godine za provedbu revidiranih propisa prije nego što oni stupe na snagu. Europska komisija će u suradnji s državama članicama utvrditi skupove podataka visoke vrijednosti koje će navesti u provedbenom aktu.

Novi se propisi temelje na Direktivi o ponovnoj uporabi informacija javnog sektora (2003/98/EZ revidirana 2013. godine), kojom je uređena ponovna uporaba podataka koje generiraju tijela javnog sektora (npr. pravni, prometni, meteorološki, financijski itd.) u komercijalne i nekomercijalne svrhe.

Komisija je 25. travnja 2018. godine donijela paket propisa o podacima, koji se s pomoću različitih političkih instrumenata prvi put bavi različitim vrstama podataka (javni, privatni, znanstveni) unutar usklađenog političkog okvira, javlja Bug.hr.

Pri ponovnoj uporabi osobnih podataka u skladu s Direktivom o otvorenim podacima i informacijama javnog sektora moraju se u potpunosti poštovati prava i obveze iz Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka.

U planiranom provedbenom aktu bit će navedeni se skupovi podataka od posebne socioekonomske važnosti (visokovrijedni skupovi podataka) koji će biti besplatni i javno dostupni u cijelom EU-u putem sučelja za programiranje aplikacija (API).

Podaci su ključni za digitalno gospodarstvo, a velik dio njih generira javni sektor.

Kako bi se u potpunosti iskoristio njihov potencijal za inovativnost, bitno je da javni i javno financirani podaci budu lako dostupni građanima i poduzećima EU-a.

To se prije svega odnosi na tehnologiju umjetne inteligencije, čiji razvoj ovisi o pristupu velikim količinama podataka.

Potrebno je poboljšati propise EU-a o ponovnoj uporabi podataka javnog sektora kako bi bili u skladu s tehnologijama koje se brzo mijenjaju te kako bi se uklonile prepreke zbog kojih mala i srednja te novoosnovana poduzeća ne mogu razvijati inovacije za koje su potrebni javni podaci.

Kopirati
Drag cursor here to close