Vojne snage

Europska unija stvara zajedničku vojsku

Europska unija stvara zajedničke vojne snage
Vijesti / Politika | 13. 11. 2017. u 16:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici 23 države članice Europske unije potpisale su danas pakt o formiranju zajedničkih europskih obrambenih snaga, javlja Reuters.

Agencija ističe da su time Francuska i Njemačka konačno krenule u ostvarenje ambicije duge više od 70 godina, i to nakon što Velika Britanija napusti Uniju.

Ministri vanjskih poslova i odbrane 23 države EU sastali su se danas u Bruxellesu pripremajući teren za konačno potpisivanje koje je planirano u prosincu.

 Ovo je prvi put da države pismeno iskazuju želju da oforme zajedničke evropske snage i povećaju izdvajanje za obranu.

''Danas smo napravili povijesni korak. Dogovorili smo se o budućnoj suradnji u oblasti sigurnosti i odbrane. Ovo je veliki napredak u europskom razvoju'', rekao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel.

Pakt su potpisale sve članice osim Velike Britanije kao i Danske koja se izuzima iz pitanja odbrane te Irske, Portugala i Malte. Austrija se u zadnji tren priključila dogovoru. Podršku je dao i NATO. Predviđen je fond od pet milijardi eura za kupovinu naoružanja.

Mnogi smatraju da je ruska okupacija dijela Ukrajine potaknula Uniju da aktivira ranije planove i konačno uspostavi vlastite vojne snage.

Kopirati
Drag cursor here to close