Za svaki slučaj...

Japanska vojska traži iz proračuna 160 milijuna dolara za brze projektile

Vijesti / Flash | 31. 08. 2017. u 10:34 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Japansko ministarstvo obrane u četvrtak je zatražilo rekordnih 160 milijuna dolara iz proračuna za razvijanje brzih projektila s većim dometom kako bi se ova zemlja mogla suprotstaviti rastućoj snazi Kine i sve većoj prijetnji Sjeverne Koreje.

Ukoliko ovaj prijedlog povećanja izdvajanja za odbranu za 2,5 posto na 5,26 bilijuna jena (48 milijardi dolara) na godinu dana s početkom od 1. travnja bude prihvaćen, to će biti šesto godišnje povećanje izdvajanja u cilju jačanja vojske, izvještava Reuters.

Sredstvima će se financirati unapređenja proturaketne zaštite, šest aviona F-35, četiri tiltrotor (konvertoplan) nosača V-22 Osprey, pored zahtjeva za nova plovila uključujući podmornicu i dva kompaktna ratna broda.

Od zatraženih 160 milijuna dolara za razvoj projektila, oko 90 milijuna će biti potrošeno na proučavanje hipersoničnih projektila radi bržeg probijanja neprijateljske obrane.

Ostatkom će se financirati studije o povećanju dometa raketa.

- Svrha studija i razvoja je obrana otoka - kazao je na konferenciji za novinare dužnosnik ministarstva obrane, govoreći o jugozapadnom otočju Okinawa koje okružuje Istočno kinesko more gdje je Japan umiješan u teritorijalni spor s Kinom.

Kopirati
Drag cursor here to close