Važan sastanak

Europljani s Predsjedništvom BiH: O čemu se pričalo?

Džaferović kaže da nije bilo razgovora o aktualnoj blokadi rada bh. institucija, dodajući da Von der Leyen sigurno zna za stanje u kojem se nalazi BiH.
Vijesti / Politika | 30. 09. 2021. u 18:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen podržava europski put Bosne i Hercegovine i svih zemalja zapadnog Balkana što je potvrdila i na današnjem sastanku s predsjedateljem i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Kazao je to novinarima u Sarajevu Džaferović nakon susreta, dodajući da je to bio važan sastanak s predsjednicom koja je prvi put u posjeti BiH.

''Danas je to ponovljeno i zahvalili smo joj na tome jer imamo iskrenog prijatelja koji želi da BiH ispuni uvjete i dobije kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji, a sada je do nas da ispunimo 14 prioriteta koje je pred BiH postavila Europska komisija'' - kazao je Džaferović.

Ponovljena je danas i snažna ekonomska podrška koja se ogleda kroz ekonomsko-investicijski plan.

Džaferović kaže da mu je Von der Leyen najavila da će se ispitati šta je do sada urađeno u vezi sa sporazumima koji su potpisani 10. studenog prošle godine u Sofiji na samitu organiziranom u okviru Berlinskog procesa, a koji predviđaju zajedničko tržište zapadnog Balkana budući da su se pojavile nove inicijative poput inicijative za "Otvoreni Balkan" u kojem su sada Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Podsjetio je prije dvije godine pokrenuta inicijativa koja se zvala "Mini Schengen", ali je nakon toga održan samit u Sofiji na kojem su predviđene politike povezivanja zemalja zapadnog Balkana, no sada se pojavljuju ponovo nove inicijative.

Džaferović kaže da nije bilo razgovora o aktualnoj blokadi rada bh. institucija, dodajući da Von der Leyen sigurno zna za stanje u kojem se nalazi BiH nakon odluke političkih lidera iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da blokiraju rad institucija zbog nametanja dopuna Kaznenog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Dodao je se očekuje od Bosne i Hercegovine da riješi probleme i da počne s radom i Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH, naglašavajući da su sve blokade neprihvatljive.

Kopirati
Drag cursor here to close