Europski parlament

EU zastupnici traže precizne sankcije za Dodika

''Kratkoročni ustupci Dodikovim retoričkim eskalacijama nisu učinkoviti'' navodi se u priopćenju.
Vijesti / Politika | 10. 02. 2022. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici u Europskom parlamentu Dietmar Koster i Delara Burkhardt su pozvali Europsku Uniju da ''pokaže solidarnost sa svojim demokratskim partnerima u BiH'' i uvede ''precizne sankcije'' članu Predsjeništva BiH Miloradu Dodiku i njegovim bliskim suradnicima uslijed političke krize u zemlji.

Posmatrači već mjesecima upozoravaju na eskalaciju sukoba u Bosni i Hercegovini, navodi se u priopćenju iz ureda Potprijedsjednice Delegacije za odnose sa BiH i Kosovo u EP, Delare Burkhardt.

Destabilizacija države

Eksperti za vanjsku politiku u Europskom parlamentu danas su u nadležnom komitetu, Odboru Europskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), raspravljali o financiranju EU za Bosnu i Hercegovinu, navodi se u priopćenju, prenosi N1.

''Tenzije u Bosni i Hercegovini su ogromne. Zemlja je nesumnjivo u najdubljoj političkoj krizi od Daytonskog mirovnog sporazuma. Sve stranke sa nacionalističko-etničkim pristupom tome doprinose. Za to su prvenstveno odgovorne srpske nacionalističke snage oko Milorada Dodika'',  izjavio je Dietmar Koster, njemački zastupnik koji u EP djeluje u klubu socijaldemokrata.

On je dodao da svojim potezom povlačenja iz državnih, demokratski legitimnih institucija, Dodik daje razlog za zabrinutost građana da će državne institucije BiH biti raspuštene i da će se time destabilizirati cijela država.

Dodikova oštra retorika povodom neustavnog obilježavanja 9. siječnja u Republici Srpskoj je ''ohrabrila njegove pristalice'' što je dovelo do nacionalističkih i islamofobičnih napada, navodi se.

''Situacija je i dalje izuzetno zabrinjavajuća. Građani sve više gube povjerenje u europske institucije. To pokazuje koliko je hitno BiH staviti na više mjesto na dnevnom redu Europske unije. EU bi trebala pojačati pritisak na Dodika da ukine blokadu na državnoj razini BiH'', navodi se.

Također se spominje i reforma izbornog zakona u BiH.

Ustupci nisu učinkoviti

''Nadalje, moraju se stvoriti uvjeti za demokratske, fer i slobodne izbore u drugoj polovini godine. Reforma izbornog zakona mora slijediti princip da se svim građanima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, garantira sva demokratska prava. Kratkoročni ustupci Dodikovim retoričkim eskalacijama nisu učinkoviti'' navodi se u priopćenju.

''Sada je od najveće važnosti da ojačamo direktnu vezu sa civilnim društvom i hrabrim akterima koji imaju volju i ideje za održivu i pravednu budućnost Bosne i Hercegovine'', rekla Burkhardt.

Ona je također navela da je 'eskalacija etnonacionalizma'' gurnula zemlju u najgoru političku krizu u posljednjih 26 godina.

''Osuđujemo aktivnosti aktera u Republici Srpskoj – na čelu sa Miloradom Dodikom – da podijele zemlju i uspostave 'Veliku Srbiju'. Ljudi na terenu se s pravom nadaju podršci EU u ovoj napetoj situaciji. Odgovor Europske komisije, međutim, ograničen je na sumnjivo ćutanje. To je zabrinjavajuće i samo jača nacionalističke aktere'', izjavila je ona.

''Europa mora pokazati solidarnost sa svojim demokratskim partnerima u BiH uvođenjem preciznih sankcija akterima oko Milorada Dodika, jačanjem ureda Visokog predstavnika u BiH i podrškom onima koji žele unaprijediti državu – a ne onima koji stvaraju razlike!'', podcrtala je.

Kopirati
Drag cursor here to close