Ulazno-izlazne dokumenti

EU: Srbija i Kosovo postigli dogovor oko osobnih dokumenata

Borell je također rekao da će “kosovski Srbi, kao i svi drugi građani, moći slobodno putovati između Kosova i Srbije koristeći svoje osobne iskaznice”.
Vijesti / Politika | 27. 08. 2022. u 20:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je u subotu da su Srbija i Kosovo riješili etničko pitanje kretanja građana obiju zemalja preko njihovih granica.

“Postigli smo dogovor. U okviru dijaloga kojim posreduje EU, Srbija je pristala ukinuti ulazno-izlazne dokumente za osobe koje imaju kosovske osobne iskaznice, a Kosovo se složilo da ulazno-izlazne dokumente neće uvesti za osobe koje imaju srpske osobne iskaznice”, objavio je Borell na Twitteru.

Borell je također rekao da će “kosovski Srbi, kao i svi drugi građani, moći slobodno putovati između Kosova i Srbije koristeći svoje osobne iskaznice”.

“EU je upravo primila jamstva za to od premijera (Albina) Kurtija”, napisao je također Borell.

Navedeni spor nastao je nakon proglašenja neovisnosti Kosova od Srbije 2008. godine. Beograd je odbio priznati neovisnost Kosova, u kojem živi pretežno albansko stanovništvo.

Beograd i kosovski Srbi, manjina koja uglavnom živi na sjeveru zemlje, tvrde da prema sporazumu iz 2013. imaju pravo na udruživanje poluautonomnih općina s većinskim srpskim stanovništvom, što je Priština odbila provesti.

Washington i Bruxelles nastoje zajednički spriječiti nove napetosti između Beograda i Prištine uoči 1. rujna, do kad je kosovska vlada odgodila primjenu odluke o preregistraciji kosovskih vozila sa srpskim tablicama i izdavanju srpskim državljanima ulazno-izlaznog dokumenta, kao recipročnu mjeru koju Srbija primjenjuje za građane Kosova.

Primjenu odluke vlada Kosova je, na pritisak SAD-a, odgodila s 1. kolovoza na 1. rujna nakon što su se Srbi na sjeveru Kosova 31. srpnja pobunili i postavili barikade na cestama i dva prijelaza prema Srbiji.

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je ranije u intervjuu njemačkom dnevniku Die Welt da nerede koji su 31. srpnja izbili zbog novih mjera, “nije izazvala srpska manjina sa sjevera Kosova, nego organizirani kriminal i oligarsi koji su na platnom popisu Srbije i koji na sastancima u Beogradu dobivaju instrukcije šta treba izvesti na Kosovu”, javila je agencija Beta.

Kurti je rekao i da nova kosovska pravila reciprociteta neće stupiti na snagu 1. rujna ako Srbija odustane od graničnih kontrola. “Spreman sam Vučiću pružiti ruku. Ako Srbija pristane ubuduće se odreći graničnih kontrola, onda ćemo i mi to učiniti. I onda od 1. rujna neće biti novih pravila”, rekao je Kurti za Die Welt od petka.

Kopirati
Drag cursor here to close