Poznat datum

Escobar stiže u posjetu BiH

Escobar će u Sarajevu 8. studenog održati prve sastanke s bh. liderima i članovima Predsjedništva BiH.
Vijesti / Politika | 02. 11. 2021. u 18:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gabriel Escobar, specijalni izaslanik državnog tajništva Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan trebao bi u nedjelju stići u posjetu Bosni i Hercegovini, saznaje portal "Avaza".

Escobar, koji je i zamjenik pomoćnika državnog tajništva SAD za Europu i Euroaziju, u Sarajevu će 8. studenog održati prve sastanke s bh. liderima i članovima Predsjedništva BiH.

Posjeta dolazi uslijed sve opasnije blokade državnih institucija koju predvodi Milorad Dodik i najave da će entitet RS jednostrano preuzeti sve nadležnosti države.

Tijekom prošlotjednog obraćanja pred Odborom za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD o angažmanu američke administracije u regiji, Escobar je dobar dio izlaganja posvetio upravo Dodiku.

"Posljednje prijetnje Milorada Dodika državnim institucijama su opasne i prijetnja su Daytonu i europskoj perspektivi svih bosanskih građana. Tijesno surađujemo s lokalnim akterima i partnerima kako bismo suzbili svaki pokušaj povratka u problematičnu prošlost", rekao je Escobar.

On je, osim toga, kazao i kako su SAD već spremile sankcije ako dođe u pitanje integritet BiH te da Dodik ima malu podršku među političarima u BiH, čak i vrlo malu javnu podršku.

Posjeta Gabriela Escobara dolazi nedugo nakon boravka u BiH direktorice pri Europskoj službi za vanjske poslove u Europi Angeline Eichhorst i specijalnog izaslanika SAD za izbornu reformu u BiH Matthewa Palmera. Oni će također, u Sarajevo ponovo stići sredinom mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close