Reakcija

Elmedin Konaković: 'Za gospođu Cvijanović bi puno bolje bilo da pisma ne šalje'

Elmedin Konaković je nakon istupa Željke Cvijanović prokemntirao kako od nje stiže još jedan besmislen napad na posao koji radi i na njega osobno.
Vijesti / Politika | 15. 07. 2023. u 16:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković reagirao je na izjavu predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koja je navela da ''Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH ponovo uzurpira rad zajedničkih institucija i izlazi iz okvira svojih nadležnosti''.

''Još jedan besmislen napad na posao koji radim i na mene osobno stiže od predsjedavajuće Predsjedništva Bosne i Hercegove Željke Cvijanović. Prvo bi gospođa Cvijanović morala znati da ne postoje zajedničke institucije, postoje samo institucije Bosne i Hercegovine. MVP šalje u dalju proceduru zvanične stavove Predsjedništva BiH, a ne šalje pojedinačne akte i dopise bilo kojeg člana Predsjedništva BiH. To članovi Predsjedništva mogu uraditi sami'', naveo je Konaković je u svojoj objavi na Facebooku.

Ako Predsjedništvo BiH nema usuglašen stav, a predmet spada u nadležnost MVP, Konaković je dodao da on lično odluči o tekstu koji šalje u proceduru vodeći računa i štiteći Ustav, zakone i odluke koje su ranije usvojene u institucijama BiH.

''Na kraju, imao sam uvid u tekst pisma gospođe Cvijanović, za nju bi puno bolje bilo da takva pisma ne šalje. Posebno ne onima koji dobro poznaju stanje u našoj zemlji, Ustav i druge propise. Neozbiljno izgleda, trebala bi o tome povesti računa. Iz Strasburga je već dobila adekvatan odgovor. Siguran sam da će ubrzo i s ostalih adresa'', istaknuo je Konaković.

Odluke Ustavnog suda BiH su, zaključio je Konaković, konačne i obavezujuće na prostoru cijele BiH, a odluke NSRS se pravno neutemeljene i nevažeće.

Cvijanović je ranije izjavila da "MVPBiH uzurpira rad zajedničkih institucija i izlazi iz okvira ovlaštenja".

''Njihovo odbijanje da Stalnoj misiji BiH pri UN proslijede pismo koje sam uputila generalnom sekretaru UN predstavlja ilegalan čin i brutalnu zloupotrebu ovlasti. Nije njihovo da ulaze u sadržaj pisma koje član Predsjedništva šalje na inostrane adrese, već da isto bespogovorno proslijede'', navela je tada Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close